Curcuma – cel mai puternic antioxidant natural care luptă împotriva dezvoltării şi extinderii celulelor canceroase


Originară din sud-estul Asiei, curcuma este o plantă tropicală perenă, înrudită cu ghimbirul. Este cultivată de milenii în sudul Indiei şi Malaezia pentru producţia masivă de condiment.
Planta creşte până la 60-100 cm înălţime. Are frunze cu codiţe lungi, de culoare verde aprinsă, ca de crin, care înconjoară aglomerări conice de flori galbene pal. Curcuma se simte bine în climat tropical şi subtropical, cu sol afânat şi umed.
Culoarea specifică a acestui condiment – folosit şi pe post de colorant al preparatelor alimentare – este portocaliu intens. Curcuma are un miros asemănător cu cel al ghimbirului, dar are aromă mai puternică şi este mai picantă.
Curcuma este un condiment important în India, care produce aproape întreaga recoltă a globului şi consumă 80% din ea. Pe lângă India, producători de curcuma sunt Indonesia și China. Recent, condimentul a ajuns să fie utilizat și în Europa.
Curcuma este o sursă excelentă de fier și mangan și o sursă bună de vitamina B6, fibre și potasiu.
Beneficiile consumului de curcuma:
- stimulează eliberarea bilei.
- previne infarctul.
- creşte capacitatea ficatului de a elimina toxinele.
- inhibă dezvoltarea tumorilor canceroase şi a metastazelor (cancer de sân, de stomac, de colon, de plămâni, de piele).
- îmbunătăţeşte circulaţia.
- previne formarea trombilor vasculari.
- purifică sângele.
- reduce nivelul colesterolului.
- previne boala Alzheimer şi efectele ei.
- creşte mobilitatea articulaţiilor, tendoanelor, reduce tumefacţia.
- previne declanşarea atacurilor astmatice.
- calmează tusea şi durerea în gât.
- înmoaie secreţiile bronşice.
- blochează Chinazele care sunt răspunzătoare pentru multiplicarea necontrolată a celulelor canceroase.
- ajută în tratarea cataractei.
- utilă pacienţilor cu leucemie.
- încetineşte sau opreşte evoluţia Sclerozei multiple.
- protejează împotriva leziunilor oxidative şi inflamatorii.
- reduce inflamaţiile pancreasului, ficatului, colonului.
- tratează dermatitele şi psoriaziul.
- ajută în constipaţii, gastrite, colite.
- reduce durerile în cazul contuziilor, entorselor, reumatismului.
- previne sau tratează artrita.
- ajută la prevenirea arterosclerozei.
- protejează ficatul (este adjuvant în steatozele hepatice, incter etc.), plămânii şi rinichii (restabileşte funcţiile şi previne leziunile).
- stimulează secreţia de bilă, ajutând astfel la o bună digestie şi la accelerarea metabolismului.
- ajută la tratarea infecţiilor urinare distrugând bacteriile şi reducând inflamaţia.
- ajută în cazul bolilor digestive, infecţiilor cu bacteria Helicobacter pylori, Salmonella typhy, etc.
- împiedică formarea adenoamelor intestinale.
- previne şi tratează răcelile, virozele şi gripele.
- distruge celulele precanceroase ale colonului.
- ajută în afecțiunile digestive precum sindromul colonului iritabil sau boala Crohn.