Dafinul
Foto: goodlifegarden.ucdavis.edu

Dafinul este un arbust de climat subtropical, originar din bazinul mediteraneean, unde este întâlnit atât în stare spontană cât şi cultivat. A fost una din plantele cele mai iubite în Grecia Antică pentru mireasma intensă şi delicată a frunzelor sale. Grecii credeau că frunzele dafinului amplifică puterile psihice.

De cele mai multe ori, cuvântul laur este asociat cu co­roanele care li se puneau pe frunte personalităţilor de excepţie, în Roma şi Grecia an­ti­că: câştigători de olim­piade, vitejii din războaie, filozofi şi poeţi.

Frunzele de dafin au fost considerate sfinte şi asociate cu cultul zeului Apollo în Grecia clasică. Deşi învingătorii la Olimpiade, care aveau loc în onoarea lui Zeus, la fiecare patru ani, începând din 776 î.H, la Olimpia, erau la început decoraţi cu o coroană împletită din mlădiţe de măslin, mai apoi au fost răsplătiţi cu coroana de dafin. Trecerea de la măslin la dafin s-a datorat influenţei jocurilor pythiene, ţinute în onoarea lui Apollo, la Delphi, începând cu anul 582 î.H.
În vremurile trecute, oamenii credeau că dafinul îi protejează împotriva fulgerelor. În Grecia Antică, celebra prezicătoare Pitia mesteca frunze de dafin înainte de a-şi pronunţa profeţiile şi ardea frunze şi rămurele de dafin pentru a-i afuma pe cei care aşteptau prezicerile sale. Cei care obţineau de la Pitia un răspuns favorabil la întrebările pe care le puneau, se întorceau acasă încununaţi cu frunze de dafin. Stăpânul dafinului era considerat zeul Apolo. Popoarele din Africa de Nord fac din frunzele de laur talismane ocrotitoare ce îndepărtează puterile răufăcătoare. În zilele noastre, câştigătorul premiului Grand-Prix de Formula 1 este încununat cu o coroană făcută din frunze de dafin.

Calităţile gastrono­mice ale dafinului au fost desco­pe­rite mai târziu, după apa­riţia în Franţa, în anul 1652, a unei cărţi scrise de bucă­tarul personal al Mariei de Medici, care ridica în slăvi condimentul cel aromat.

În afară de tanini şi de alţi compuşi activi, frunzele conţin ulei esenţial, care este compus în cea mai mare parte din cineol. Acest ulei se găseşte în fructe, care mai conţin şi acid lauric, acid oleic, acid palmitic şi acid linoleic.

 

Beneficiile dafinului:

 1. ajută la vindecarea ulcerelor bucale şi a inflamaţiilor.
 2. apăra organismul împotriva oricărui pericol extern.
 3. curăţa plămânii şi sinusurile.
 4. scade febra, elimină durerile de cap şi ajută la refacere rapidă.
 5. stimulează pofta de mâncare.
 6. ajută la calmarea nervoasă.
 7. reglează nivelul de zahăr în sân­ge.
 8. ajută la eliminarea din organism a acidului uric.
 9. luptă împotriva radicalilor liberi, a distrugerii celulelor şi a apariţiei anumitor tipuri de cancer.
 10. ajută la distrugerea germenilor patogeni şi la calmarea durerilor.
 11. tratează artrita şi alte afecţiuni inflamatorii.
 12. ajută organismul să proceseze insulina mai eficient.
 13. grăbeşte digestia după o masă copioasă.
 14. bun tratament contra migrenelor.
 15. grăbeşte vindecarea după răceală, desfundă nasul şi calmează durerile de cap.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *