De ce copiii născuţi vara sunt mai sănătoşi decât ceilalţi?

foto: newbornlovephotography.com

De ce copiii născuţi vara sunt mai sănătoşi decât ceilalţi
foto: newbornlovephotography.com

Se pare că data naşterii poate avea o influenţă asupra stării de sănătate din copilărie până la maturitate! Această este concluzia la care au ajuns cercetătorii în biomedicină de la Universitatea din Cambridge aflăm de la adevărul.ro.

Cercetătorii au publicat studiu efectuat privind sănătatea copiilor în funcţie de luna în care s-au născut, în revista „Helyion“.

Potrivit acestora, anotimpul în care ne naştem are un impact important atât asupra înălţimii la vârstă adultă, cât şi a stării de sănătate.

Ei susţin că ceea ce influenţează aceşti parametri este aportul de vitamina D de care gravida beneficiază în perioada sarcinii. Este binecunoscut faptul că vitamina D este sintetizată în piele sub acţiunea expunerii la soare. Iar faptul că vara este anotimpul în care beneficiem de cea mai mare expunere la soare, este şi motivul pentru care s-a ajuns la această concluzie.

La întocmirea studiului, cercetătorii au analizat pentru 450.000 de persoane din Marea Britanie, coroborând informaţiile legate de data naşterii, greutatea avută la naştere, vârstă pubertăţii, înălţimea la vârsta adultă şi indicele de masă corporală.

Concluzia la care s-a ajuns a fost că persoanele născute în lunile iunie, iulie şi august au o medie a înălţimii mai mare decât ceilalţi. Totodată, se pare că fetele născute vara sunt ferite de pubertate precoce, ele având prima menstruaţie la o vârstă mai avansată decât cele născute în sezonul rece. Pubertatea mai tardivă diminuează riscul bolilor cardiovasculare şi al cancerelor hormono-dependente.

„Luna în care ne naştem determină înălţimea şi sănătatea noastră pe tot parcursul vieţii. Surpriza a fost să constatăm că luna de naştere influenţează şi apariţia pubertăţii“, susţin autorii studiului.

„Copiii care se nasc în lunile iunie, iulie şi august au o greutate mai mare şi se dezvoltă mai bine. Mai mult, fetele născute în aceste luni ating vârsta pubertăţii mai târziu, ceea ce are o influenţă pozitivă asupra sănătăţii. Este pentru prima dată când reuşim să dovedim o corelaţie între apariţia pubertăţii şi lunile de naştere“, a subliniat John Perry, coordonatorul studiului.

În cadrul aceluiaşi studiu, cercetătorii au mai constatat că vara se nasc mai mult băieţi decât fete, mai aflăm din sursa citată.

„Statistic, vara se nasc mai mulţi băieţi, iar mamele au dezvoltat un conţinut ridicat de vitamina D în uter, dar avem nevoie de mai multe cercetări pentru a dovedi acest lucru fără echivoc“, afirmă dr. Perry.

Studiul concluzionează astfel că expunerea la soare este profitabilă în mod special pe parcursul ultimului trimestru de sarcină, întrucât în această perioadă, cantitatea de vitamina D are un impact pozitiv asupra copilului care urmează să se nască. Iar efectul sau pozitiv se menţine până la vârsta atingerii maturităţii sexuale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *