Frotiul vaginal, numit curent testul Papanicolau, este foarte important pentru femei, fiindcă ajută la descoperirea precoce a cancerului de col uterin. Iată ce trebuie să ştii despre acest test.

testul-Papanicolau

Medicul George Papanicolau a inventat examenul de frotiu vaginal în 1943.Testulpermite depistarea cancerului de col uterin prin prelevarea de celule de pe suprafaţa acestui organ. Examenul este rapid, nedureros şi cel mai fiabil în materie de prevenire a cancerului de col uterin.

Frotiul vaginal trebuie făcut de femei o dată la 2 ani, deoarece el nu are acurateţe 100%, deci pot exista celule anormale ascunse. Factorii care pot influenţa apariţia cancerului sunt: precocitatea raporturilor sexuale, schimbarea frecventă a partenerilor sexuali, numărul de naşteri sau prezenţa verucilor genitali. În zilele noastre, datorită acestui test, mortalitatea cancerului de col uterin a diminuat cu 70%. Este însă o tehnică care devine benefică şi utilă pentru femei doar dacă este practicată în mod regulat.

În ce constă?

Este un examen citologic, cervico-vaginal, care constă în prelevarea unui eşantion de celule care se găsesc la suprafaţa exterioară a colului uterin, în spatele vaginului. Scopul este detectarea posibilelor alterări ale celulelor înainte de apariţia simptomelor anormale şi mai ales înainte de a deveni canceroase. Prin acest test se mai pot depista infecţii cauzate de bacterii, ciuperci sau virusuri (cum ar fi herpesul simplu sau Human Papilloma Virus -HPV).

Când se face?

Medicul ginecolog este cel care stabileşte frecvenţa controalelor în funcţie de fiecare pacientă. În general se recomandă:

–      un prim control se face la şase luni după prima relaţie sexuală. Apoi se repetă la 6-12 luni. Dacă rezultatul este negativ, frotiul se va face apoi o dată pe an. Se poate face şi în timpul sarcinii.

–      e bine să fie făcut la 4-5 zile după terminarea ciclului menstrual.

–      înainte de test este recomandat ca 48 de ore să nu se facă duşuri vaginale, să nu se utilizeze ovule sau să aibă loc raporturi sexuale.

Cum are loc testul?

Examentul citologic se realizează în două etape:

–      mai întâi are lor prelevarea, care este foare simplă şi ia doar câteva minute, apoi analiza propriu-zisă. Medicul ginecolog va preleva cu ajutorul unei spatule celule de pe fundul vaginului şi de la suprafaţa externă a uterului.

–      apoi va extrage un al doilea eşantion de celule din interiorul canaului cervical, cu ajutorul unui dispozitiv special.

–      urmează apoi analizarea eşantionului prelevat. Medicul va depune acest eşantion pe o lamă de sticlă şi îl va fixa cu un lac special ca să nu se altereze până va fi supus analizei în laborator. Aici va fi studiat la microsop. Uneori se mai face un control de securitate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *