De ce este importantă educaţia sexuală a copiilor încă din primii ani de viaţă?

0

sursa foto: unplash.com


Pentru toţi părinţii vine un moment când trebuie să ne gândim la un subiect extreme de delicat: educaţia sexuală a copilului.

Sunt părinţi care consideră încă acest subiect destul de ruşinos, şi evită să îl abordeze mult timp, chiar după 12-13 ani.

Alţii încearcă să îi ofere copilului o imagine cât mai normală despre sexualitate încă din fragedă copilărie. Îi învaţă să nu le fie ruşine de propriul corp, le explică de ce femeile şi bărbaţii sunt atât de diferiţi, încă de când aceştia sunt atât de mici, că nici nu te-ai aştepta să înţeleagă prea bine…

Profesorul John Ashton, Preşedintele Facultăţii de Sănătate Publică din Marea Britanie, a declarat pentru The Sunday Times, citat de adevărul.ro, că educaţia sexuală în familie ar trebui începută chiar de la vârsta de 3 ani. În caz contrar, copiii vor creşte crezând că acesta este un subiect tabu.

Profesorul îi încurajează pe părinţi că atunci când băieţeii de 3 anişori întreabă de ce anatomia lor este diferită de cea a fetiţelor, să îi răspundem sincer şi să îi explicăm pe înţelesul lui despre anatomia să şi chiar despre producţia de spermă.

Acest gen de comunicare, îi va încuraja pe cei mici să pună mai multe întrebări, să afle răspunsurile şi curiozităţile lor de acasă, şi vor evita acele situaţii care se întâmplă în multe familii, în care părinţii evită să discute aceste subiect, aşadar situaţiile în care copiii caută în altă parte răspunsurile şi informaţiile de care au nevoie.  Aceşti copii ajung să refuze şi ei la rândul lor discuţiile cu părinţii legate de sex, iar acest lucru poate avea urmări extrem de neplăcute.

Real, educaţia sexuală începe însă destul de târziu, iar un subiect extrem de delicat îl reprezintă accesul adolescenţilor la contracepţie şi la metodele de protecţie împotriva bolilor cu transmitere sexuală. Pe de altă parte, în ziua de astăzi, foarte mulţi tineri sunt activi sexual foarte devreme, şi o fac după cum îi taie capul.

Iar pe bună dreptate, John Ashton afirmă că dacă micuţii nu învaţă din timp aspectele legate de anatomia diferită a sexelor, atunci când vor deveni adolescenţi, în lipsa de suport din partea părinţilor, nu vor fi capabili să înţeleagă aspecte mai complexe şi atât de importante, cum ar fi sexul protejat şi consimţământul pentru actul sexual.

Este drept că personal mi se pare puţin cam prea mic un copil de 3 ani căruia să îi povesteşti despre producţia de spermă, însă totodată nu sunt de acord nici cu inhibarea curiozităţilor copilului, cu poveştile stupide legate de “cocoşel” sau, cu poveştile penibile cu barza şi alte asemena. Ok, de acord, nu intrăm în detalii despre reproducţie şi tehnici la această vârstă, însă pe înţelesul copilului, în funcţie de vârstă la care acesta manifestă primele curiozităţi, trebuie să le oferim o imagine cât mai realistă asupra organismului uman, asupra modului în care se formează copiii în pântecele mamei, asupra modului în care se nasc copiii, şi chiar asupra sexualităţii.

Mulţi părinţi se panichează atunci când îşi văd copiii micuţi atingadu-se în zonele intime, că le place să alerge goi sau mai ales atunci când văd la băieţei erecţii extrem de timpurii. Toate acestea sunt absolut normale şi sunt etape naturale în dezvoltarea lor. Nu trebuie să le inhibăm reacţiile şi curiozităţile, să îi dojenim în vreun fel pentru acestea sau să ne arătăm surprinşi, ori deranjaţi. Acestea sunt primele lecţii reale legate de propriul corp şi ceea ce acesta reprezintă. De aceea importanţa lor este atât de mare!

About Author

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *