De ce este preferabil să consumăm legumele şi fructele congelate?

De ce este preferabil să consumăm legumele şi fructele congelate?
foto: balancedwellness.co.nz

De curând, mi-a atras cineva atenţia asupra faptului că am utilizat într-unul dintre preparatele mele, legume congelate (morcovei). Ei bine, ţin să spun că noi consumăm frecvent şi utilizăm destul de des legumele congelate în bucătăria noastră. Dacă nu avem produse proaspete, de la mama de la curte, sau măcar în sezon de la bătrânii din piaţă, vom prefera întotdeauna ca modul de conservare al alimentelor să se facă prin congelare.
Este lesne de înţeles că decât să folosim legume sau fructe în conservă, care pe laga apă de fierbere au şi multă sare,zahăr, conservanţi şi alte substanţe neindicate, este de preferat să le consumăm pe cele congelate.
Metoda de conservare prin deshidratare (uscare) nu este nici ea cea mai indicată, întrucât prin procesul de uscare se reduce mult nivelul unor vitamine, iar în plus multe fructe uscate pe care le găsim la vânzare pot conţine o cantitate foarte mare de zahăr.
Iată şi care sunt motivele pentru care noi utilizăm legume congelate:
–    Sunt foarte rapid de utilizat, mâncarea fiind gata în jumătate din timpul normal acordat fiecărui preparat
–    Utilizând legume congelate nu mai este nevoie să curat, să spăl abundent, să stau cu mâinile mult în apă, aşadar îmi protejez mâinile
–    Dar cel mai important, când consumăm legume congelate avem şanse mai mari să mâncăm produse mai sănătoase decât cele mari şi frumoase, cumpărate de la raionul de legume-fructe. De ce? Pentru că legumele şi fructele congelate au fost culese când erau coapte şi imediat ce au fost culese, au fost date în procesul de prelucrare: curăţare, spălare şi congelare. Odată congelate în stare proaspătă, ele îşi păstrează nutrienţii în proporţie foarte mare.
Cele aflate la raionul de legume, mai ales în extra-sezon, sunt de cele mai multe ori transportate din cine ştie ce ţări, adică de la distanţe foarte mari şi în condiţii necunoscute, îndoielnice. De cele mai multe ori sunt culese crude şi sunt coapte forţat. Astfel până ajung la raft, ele şi-au pierdut deja cea mai mare parte din nutrienţi. Ca să nu mai menţionăm faptul că sunt tratate suplimentar ca să se menţină tari şi frumoase după atâta drum şi tratamente şi să nu devină uşor perisabile.
Dacă provin din producţia locală, în extrasezon, sunt fie conservate în cine ştie ce moduri, fie sunt crescute în sere, în mod artificial, stimulate cu diverse substanţe chimice.
–    Congelarea alimentelor, adică îngheţarea sub 0 grade sterilizează produsele, adică distruge orice microbi, bacterii, drojdii sau mucegaiuri prezente în produsele alimentare. După dezgheţare, alimentele trebuiesc consumate imediat, întrucât odată cu decongelarea, toate aceste microorganisme se activează şi chiar se pot înmulţi.

foto: foodanddrinktechnology.com
foto: foodanddrinktechnology.com

Există câteva motivele pentru care totuşi mai consumăm şi legume proaspete:
–    În sezon, consum numai produse proaspete româneşti, sperând că au fost date spre vânzare cât mai repede din momentul în care au fost culese
–    Consum legumele şi fructele care nu pot fi congelate sau cel puţin nu îşi pot menţine formă apropiată de starea lor naturală după congelare: salate, verdeaţă, banane, mere, pere, citrice, etc
–    Îmi place să merg uneori la raionul de legume sau la piaţă şi să aleg legumele
–    Unele legume le consum atât congelate cât şi în stare crudă: morcov, praz, ridiche albă, sfeclă roşie, etc
Dacă ţinem seama şi de faptul că singurul mod de păstrare a laptelui matern recomandat de specialişti, este prin congelare, putând fi păstrat şi 6 luni, sau că cea mai sigură metodă de conservare a mâncărurilor pentru bebeluşi este tot prin congelare, este lesne de înţeles că cea mai bună metodă de conservare şi pentru fructe şi legume proaspete este tot prin congelare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *