De ce este joaca importantă?

Joaca este unul dintre cele mai naturale lucruri din lume. În afară de scopul recreativ, joaca are un rol important în viaţa copilului tău, contribuind în mod semnificativ la dezvoltarea psihică a acestuia. Prin intermediul ei îşi va dezvolta diferite abilităţi, precum cele de interacţiune cu cei din jur, îşi va exersa creativitatea, va învăţa să exprime emoţii şi va putea să capete abilităţi noi. Din acest motiv, ca părinte, îţi revine responsabilitatea creării de oportunităţi de joacă pentru cel mic.
Iată care sunt cele mai importante 4 beneficii ale jocului pentru copilul tău:
1. Ajută la dezvoltarea cognitivă
Jocul este modul în care copilul tău învăţa despre lumea înconjurătoare. Atunci când aude, vede sau atinge o jucărie, semnale nervoase ajung la creier, astfel creându-se importante conexiuni mentale. Chiar şi legănatul, cântatul, cititul poveştilor şi râsul contribuie la modelarea creierului celui mic. Oferă-i şansa copilului tău să experimenteze o varietate de activităţi şi ai grijă ca acestea să se repete din când în când, pentru a întări conexiunile mentale realizate.
2. Îţi oferă oportunitatea de a întări legătură cu cel mic
Faptul că te joci alături de copilul tău îţi va oferi oportunitatea de a contribui la dezvoltarea abilitaţilor sociale ale acestuia, tu devenind un ghid care să-l ajute să înţeleagă cum trebuie să reacţioneze în diverse situaţii şi să îşi dezvolte o paletă de valori. Fiecare oră de joacă este o şansă de a întări legătură emoţională dintre voi deoarece, în timp ce vă învăţa despre lumea înconjurătoare, va putea înţelege şi cât de mulţi ţii la el.
3. Vor contribui la dezvoltarea abilitaţilor motorii
Majoritatea părinţilor se focalizează asupra dezvoltării intelectuale ale celui mic, însă nu trebuie să neglijezi importanta abilitaţilor motorii. Jocurile care implică astfel de abilităţi, precum rostogolirea, alergatul, prinderea obiectelor şi chiar desenatul sunt un prim pas către activităţi fizice mai complexe. Mergeţi împreună în parcurile de distracţie şi supraveghează-l atent în timp ce încearcă toate leagănele şi toboganele de acolo.
4. Oferă contextul exersării competenţelor comunicaţionale
Competențele comunicaţionale sunt perfecţionate în timpul jocului. Chiar dacă bebeluşul este prea mic pentru a putea vorbi, prin joc va învăţa să comunice emoţii prin expresii faciale, gesturi şi sunete. De fiecare dată când va exprima o stare prin mijloace de comunicare nonverbală, repetă-i de câteva ori cum se numeşte aceasta. De exemplu, dacă zâmbeşte, spune-i că acest lucru înseamnă că este bucuros, iar dacă plânge că este supărat. Prin această metodă, va putea asocia cuvinte emoţiilor pe care le simte.
Oferă-i celui mic tot timpul de care dispui, iar rezultatele se vor observa atât în dezvoltarea lui, cât și în relația apropiată care va exista între voi!