Care sunt limitele între minciună şi adevăr?

Adesea, când un copil relatează un eveniment în felul său, adică fiind subiectiv, realitatea poate fi denaturată, doar pentru că el aşa o vede. Un alt copil poate avea o percepţie diferită. Minciuna poate fi interpretată în funcţie de imaginaţia copilului. Mulţi specialişti consideră că un copil de 4-5 ani care minte, are o bună sănătate emoţională. Evident, cu condiţia de a nu deveni mitoman.

 

SOLUTII-EDUCATIE-BEBE---cand-copilul-minte---IDEI-PENTRU-COPII

Motivele pentru care nu spune adevărul

  • Face o prostie, dar îl acuză pe altul. În momentul în care greşeşte poate avea sentimentul că este rău. Pentru a se deculpabiliza şi a rămâne bun proiectează responsabilitatea actului său asupra unui alt copil sau chiar a unui adult, spunând: “Nu eu am greşit, ci el!” Recurge la minciună pentru a nu fi acuzat de părinţi.
  • Inventează poveşti. Fiindcă nu obţine mereu ce doreşte, sau pentru că se ştie că e mic şi neputincios, copilul povesteşte istorioare inventate, care nu au urmări supărătoare. Acest lucru îi permite să viseze fără să rişte şi să-şi facă o plăcere de moment. În acest caz minciuna îi serveşte să fie altfel, să înfrumuseţeze realitatea. Între 3-6 ani imaginarul cât şi fabulaţia ocupă un loc important în viaţa copilului, mai ales în timp ce se joacă. De abia către 7 ani diferenţa dintre real şi imaginar devine mai clară.
  • Minte pentru a se opune şi a reacţiona. Pur şi simplu, de multe ori, cel mic minte doar pentru a-şi contra părinţii. Este încăpăţânat şi îi place să se joace astfel. E bine să accepţi situaţia cu umor pentru a nu isca situaţii inutile.

 

Ce poţi face când îl prinzi cu miciuna

–        nu-l învinovăţi, nici judeca. Aminteşte-ţi ce făceai şi tu când erai copil…

–        nu te enerva că îţi creşte tensiunea

–        spune-i că nu eşti de acord cu comportamentul lui dar evită să îl cerţi

–        încearcă să înţelegi circumstanţele care l-au condus la minciună

–        asigură-l de dragostea ta, indifierent de ce se va întâmpla

–        către 7 ani, anumiţi copii se judecă foarte aspru şi adesea se autodevalorizează. Nu-l lăsa să ajungă aici

–        explică-i că multe persoane se tem să spună adevărul, dar că el poate avea încredere în tine, fiindcă, indiferent ce va fi, tu vei continua să îl iubeşti

–        dacă vezi că nu vrea să spună adevărul, nu-l forţa! Se va închide în sine şi nu va mai comunica deloc.

 

Sfat

Dacă eşti îngrijorat de miciunile copilului tău, cere sfatul pediatrului sau medicului de familie

Dacă eşti foarte îngrijorat că cel mic fabulează, cere sfatul unui psiholog

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *