foto: likazing.com

De ce să îi iei copilului animal de companie
foto: likazing.com

Cu ceva timp în urmă, aflându-ne într-o vacanţă prin ţară, piticul meu de numai doi ani pe atunci, plimbându-se cu un motor din acelea cu 3 roţi, alerga într-un parc foarte populat cu motorul şi prinsese ceva viteză. Dintr-o dată însă, nu ştiu exact de unde, a apărut un grup de câini care au început să latre la el. El s-a speriat foarte tare, a început să ţipe tare, iar câinii bineînţeles au început să latre şi mai mult, au început să fie şi mai agresivi. Am alerat cu o viteză de care nici nu mă credeam capabilă şi l-am smuls practic din mijlocul câinilor. A fost un episod extrem de neplăcut şi abia am reuşit să îl liniştesc.

Ei bine din acel moment copilul a rămas cu o teamă foarte pronunţată faţă de câini. Foarte greu am reuşit să îl ajutăm să scape de această teamă. Şi chiar şi acum după atâţia ani, tot pune cu teamă mâna pe un câine, abia după ce mă vede pe mine că o fac. Chiar dacă este puiuţ, tot are o uşoară teamă…deşi pur şi simplu îi adoră.

Un copil care are un căţel acasă, un animal de companie de când este mic, nu va reacţiona niciodată astfel. El nu se va teme niciodată de un câine, fie şi fără stăpân, iar câinele va simţi acest lucru şi nu va fi agresiv niciodată.

Este drept că aşa cum erau până nu demult parcurile bucureştene, pur şi simplu înţesate de aceste patrupede, numeroşi, flămânzi, speriaţi, agresaţi, câinii puteau deveni şi ei la rândul lor agresivi chiar şi cu copiii. Deşi se spune că de regulă câinii iubesc copiii, nu este neapărat o regulă general valabilă, mai ales când vorbim de câini fără stăpân. Poate că unul dintre ei a juns în stradă tocmai urmare a cruzimii unui copil care îl maltrata…că din păcate am văzut şi dintr-astea. Şi atunci cum să îi ceri bietului animal să mai iubească copiii? El aşa îi percepe pe toţi copii….

Totuşi când nu ai teamă de animale, eşti obişnuit cu ele, le înţelegi psihologia, vei şti să treci pe lângă ele, fără să ai astfel de evenimente neplăcute.

Copiii chiar iubesc animalele. Iubesc inocenţa şi drăgălăşenia lor. Iubesc sinceritatea şi iubirea necondiţionată pe care animalele ne-o oferă.

Animalele de companie au un efect extraordinar în procesul de dezvoltare al copilului, iar cercetări efectiuate în acest sens au demonstrat că pe lângă dezvoltarea emoţională, animalul de companie care stă în preajma copilului încă din primul an de viaţă, îl ajută pe acesta să capete un sistem imunitar mult mai puternic decât în cazul copiilor crescuţi fără animele de companie.

Dacă de mic copilul are un prieten patruped, el va fi mult mai responsabil, având grijă de acesta, îngrijindu-l, dându-i să mănânce, scoţându-l la plimbare. Iar toate acestea vor avea efect şi asupra creşterii gradului de încredere în sine şi stimă de sine.

Totodată, un animalul de companie îl va învăţa să accepte cu uşurinţă greşelile celorlalţi şi să îşi stăpânească reacţiile de furie şi supărare. Îl va deranja când câinele îi va mânca pluşul preferat sau îi va roade pantofiorul, dar va învaţă că noi toţi suntem supuşi greşelilor, dar trebuie să ne acceptăm şi să ne iubim aşa cum suntem.

Câinii în special emană energie pozitivă, aşadar ei ne vor ajuta să ne regăsim echilibrul şi starea de bine ce ne ajută în stările de stres, de anxietate, de nesiguranţă, şi chiar în perioadele de boală. Numai simpla mângâiere a unui animăluţ ajută corpul să secrete endorfine ce restabilesc starea de bine a organismului.

Un câine de companie îl va ajuta pe cel mic să facă şi sport…pentru că el are nevoie să alerge, să fie liberi, să se joace în natură. Aşadar va fi şi un bun exemplu pentru copilul tău şi mai ales un bun companion. Copilul va învăţa să iubească natura şi să petreacă mult timp la joacă, alergând.

Bineînţeles există multe alte animale de companie care le pot aduce copiilor multe bucurii şi avantaje, fiecare în felul sau: pisicuţele, cărora le place să se joace şi să se răsfeţe cu cei mici, peştişorii de acvariu care le vor conferi copiilor multă linişte şi o stare interioară foarte bună, păsările care ciripind vor crea un ambient asemenator celui din natură, broscuţele ţestoase care sunt longevive şi vor fi un partener de joacă pe termen lung.

Indiferent ce alegeţi pentru copilul vostru, veţi vedea ce schimbări minunate pot aduce în viaţa sa, un animăluţ de companie!

De ce să îi iei copilului animal de companie
foto: likazing.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *