De ce să nu educi copilul prin pedepse

foto: pacenet.org

„Ai greşit! Te pedepsesc!” este o reacţie prea des întâlnită la foarte mulţi părinţi. Măsurile punitive de genul: „Treci la colţul de ruşine! Îţi iau tabletă! Nu ieşi din camera ta în seara asta!” sunt o normalitate în foarte multe familii.
Psihologul Adina Dumitrescu, citată de ştirileprotv.ro, afirmă că: „Copiii ajung să negocieze. Ce se întâmplă dacă îl lovesc pe Cristi? Mama o să mă pună să stau la colţ, merită, Cristi mi-a luat jucăria! El deja ştie, anticipează: îl lovesc pe Cristi, stau la colţ 3 minute.”
V-aţi întrebat însă ce anume învaţă un copil dintr-o pedeapsa? Să facă şi mai multe rele!
„L-ai lovit pe fratele tău! Eşti pedepsit. Du-te în camera ta! Stai la colţ! Şi gândeşte-te la fapta ta urâtă!” Un copil izolat NU se va gândi niciodată la fapta sa, analizându-şi greşeala. Ci va căuta o cale prin care să scape fără ceartă, data viitoare.
În timp, cei mici vor căpăta toleranţă la pedeapsă. Şi n-au nicio şansă să conştientizeze încă de timpuriu că orice acţiune are consecinţe. În prezent, psihologii insistă să înlocuiţi pedeapsa cu această relaţie simplă. Acţiunea-consecinţe. Acestea trebuie descrise în detaliu copiilor.
Adulţii nu le sunt adversari celor mici, iar în tachinarea subtilă din relaţiile părinte-copil ambele părţi greşesc.
Psihologii le recomandă însă doar celor MARI să fie atenţi la amploare.
Adina Dumitrescu, psiholog: „Dacă alerg în timp ce ţin un pahar cu apă în mână, consecinţa negativă va fi că acel pahar să cadă şi să se spargă, eventual să mă rănesc.”
”Ţi-am spus de o mie de ori!” ”Şi nu m-ai ascultat!” Situaţia se întâmplă frecvent, dacă aveţi copii. Soluţia este să le întăriţi convingerea că acţiunile au urmări. De câte ori este nevoie. Şi, foarte important, fără să-i acuzaţi!
Adina Dumitrescu, psiholog: „Nu eşti de vină că ai căzut de pe scară, este nevoie să fii mai atent. Punctăm ce s-a întâmplat rău şi găsim alternative pozitive pentru a îndrepta şi copilul devine conştient de faptele sale.”
Nu greşiţi în faţa celor mici prin inconsecvenţă! Şi nu îi pedepsiţi pentru ceea ce oricum faceţi şi dumneavoastră.
Sincron Lorena Luchian, psiholog: „Degeaba tu îi spui copilului tău să nu urle dacă tu ţipi la el sau îl înveţi că nu trebuie să mintă, dar tu minţi în anumite situaţii, în faţa partenerului spre exemplu şi el îşi dă seama. Bineînţeles că îşi dă seama!”
Bineînţeles că îşi dă seama! Şi asta nu îl ajută să conştientizeze acţiunile lui. Ci doar că trebuie să se ascundă şi să facă în continuare prostii. Ca să va atragă atenţia!