De la sân, la biberon

Nu e uşoară trecerea de la alăptat la biberon. Trebuie făcută treptat şi cu o anumită strategie. Iată care sunt paşii dacă vrei să fie o trecere fără probleme.

Deşi OMS recomandă să alăptezi copilul cel puţin 6 luni, cele mai multe mame fac acest lucru până la maximum 3 luni. Fie din lipsă de timp, fie că vor să îl implice şi pe tată în alimentaţia celui mic. Înţărcarea poate deveni dificilă şi delicată atât pentru mamă cât şi pentru bebe. Trebuie găsit momentul oportun, trecut cu blândeţe şi implicat şi tatăl.

 

Cum alegi momentul potrivit

E bine să-l alăptezi pe bebe cât mai mult timp după 6 luni, chiar dacă nu este uşor. Nu trebuie să îţi pese de opinia contrară a celor din jur. Dacă tu şi cel mic vă simţiţi bine, restul nu contează. Şi dacă începi serviciul poţi face astfel încât să îi asiguri lui bebe cel puţin două alăptaturi.

 

Acţiunea necesită timp

De obicei înăţărcarea totală durează cam o lună. Poţi începe prin a suprima o alăptare o dată pe săptămână, apoi, treptat până răreşti complet mesele la sân. Depinde şi de cantitatea de lapte produsă, de la caz la caz. Dacă sânii sunt dureroşi durata se poate prelungi. Diminuând progresiv solicitările, volumul de lapte va scădea. Ar fi bine să nu te mulgi fiindcă acest lucru va stimula secreţia de lapte. În schimb, te poi masa cu apă caldă pentru a elimina tensiunile sau să porţi nişte tampoane speciale ca să eviţi debordările din timpul zilei.

Poţi accelera sevrajul în măsura în care e posibil. Începe, de exemplu, prin a suprima alăptatul din mijlocul după-amiezii, apoi cel din mijlocul dimineţii şi abia la sfârşit pe cel de seară, de la prânz sau de dimineaţă (adesea cel mai important). Poţi menţine unul-două alăptaturi pe zi mai mult timp dacă îţi convine situaţia.

 

Alege biberonul potrivit

Cu cât vei scădea alăptaturile, alege biberoane cât mai mici (adaptate vârstei). Masa de lapte fixeaz-o în funcţie de greutatea copilului. Vei găsi pe ambalaj recomandările pe care le vei ajusta în funcţie de preferinţele copilului tău.

E bine ca biberonul să aibă tetina cu debit mic şi să imite cât mai fidel forma mamelonului tău. Încălzeşte uşor laptele, pentru a fi la aceeaşi temperatură cu cel de la sân. În caz de probleme digestive (laptele infantil se digeră mai greu), nu ezita să schimbi laptele, până îl vei găsi pe cel potrivit.

 

Cum faci faţă dificultăţilor

  • Bebe plânge mai mult ca de obicei. E posibil ca pentru bebe alăptatul să fie doar de plăcere şi să îi ofere o siguranţă în prima lui etapă către autonomie. Dă-i o suzetă, leagănă-l, plimbă-l.
  • Bebe nu suge bine. Schimbă modelul tetinei, nu îţi pierde răbdarea, până la urmă va ceda.
  • Refuză biberonul şi caută sânul. Explică-i, calm, că va primi şi sân mai târziu, dar că acum trebuie să mănânce ca un copil mare.
  • Dacă nu reuşeşti, pune pe altcineva să îi dea aceste mese (tata, bunica), până se va obişnui.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *