Sindromul deficitului de atenţie, cunoscut şi sub denumirea prescurtată ADHD, este diagnosticat de obicei când copiii au între 7 şi 9 ani. La această vârstă părinţii şi învăţătorii remarcă dacă cel mic are probleme care îi pot afecta studiul sau relaţiile cu ceilalţi copii.

ADHD

Pe de altă parte, este normal ca cei mici să fie hiperactivi, impulsivi sau neatenţi în anumite momente. Dar:

–      aceşti copiii se joacă mult timp jocuri active

–      devin impulsivi dacă sunt enervaţi, obosiţi sau dacă le este foame

–      nu se pot concentra mult timp la sarcinile care nu le plac, cum ar fi temele şcolare sau alte corvoade

Copiii care manifestă aceste simptome nu suferă în toate situaţiile de ADHD. Diagnosticul nu se pune decât dacă aceste simptome sunt pronunţate în raport cu alţi copii de aceeaşi vârstă şi acelaşi sex. Şi oricum, trebuie pus de un medic specialist, nu de către învăţătoare sau părinţi.

Probleme de comportament

Hiperactivitatea se manifestă prin: agitaţia continuă în bancă pe timpul orei; lăsarea impresiei că este într-o continuă mişcare; prin faptul că face mult zgomot în timp ce se joacă; fuge şi se agită când nu te aştepţi.

Simptomele hiperactivităţii pot produce probleme şi în alte domenii. De exemplu, un copil hiperactiv îşi va face greu prieteni, fiindcă ceilalţi nu agrează comportamentul său.

Lipsa de atenţie

Copiii neatenţi vor fi distraşi foarte uşor; se vor concentra greu pe o sarcină într-un interval de timp rezonabil; poate comite erori din neglijenţă; nu poate respecta termenele şi termina la timp activităţile; îşi găseşte cu greu lucrurile personale şi caietele; reţine mai greu ce are de făcut şi sarcinile pe care le primeşte; demarează cu greu o activitate, mai ales dacă este mai dificilă; îţi lasă impresia că nu te ascultă când vorbeşti cu el.

Copilul care are deficit de atenţie poate avea şi rezultate şcolare proaste. Comunicarea poate avea şi ea de suferit. Îşi pierd şirul ideilor şi pot interpreta greşit ce le spui. Pot fi şi foarte timizi. Din pricina acestor atitudini nu prea au prieteni sau nu şi-i pot păstra mult timp.

Probleme în clasă cu lecţiile

De obicei aceşti copii vorbesc mult când nu trebuie sau tac când sunt întrebaţi de învăţătoare. Sau răspund înainte de a asculta toată întrebarea.

În privinţa temelor nu pot învăţa singuri, sau se apucă cu greu de teme şi le termină greu. Mai ales la temele scrise se împotmolesc.

Deşi copiii cu ADHD au o inteligenţă normală, obţin note mici şi chiar riscă să repete clasa din pricina problemelor de atenţie.

Posibile traumatisme

Copiii care suferă de acest sindrom se pot răni mai uşor la şcoală sau acasă. Îşi pot fractura oasele, se pot răni căzând, pot avea accidente cu bicicleta. Trebuie supravegheaţi mai atent.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *