Depresia după naştere

Este o afecţiune care atinge numeroase femei după naşterea copilului lor. Simptomele variază în funcţie de individ şi de gravitatea depresiei.
Această stare, numită la început „baby blues” sau tristețea după naștere, apare la aproximativ 70% dintre mame, la 1-3 zile după naștere. La 13% dintre mame, această tristețe se poate transforma în depresie (depresia postpartum) care poate dura câteva luni sau chiar un an.
Simptomele “baby blues”
Simptomele se manifestă prin iritabilitate, anixietate, vulnerabilitate şi schimbare de dispoziţie. Este vorba de o formă de depresie uşoară, care se explică prin schimbări psihologice şi lipsa somnului. Este, în general, pasageră şi durează maximum, 15 zile. Iată cum poate fi depăşită:
- e bine să îţi previi partenerul sau apropiaţii că nu te simţi bine şi că ai nevoie de ajutorul lor (să se ocupe de bebe, să gătească, să facă menajul în locul tău etc).
- ai grijă de tine: dormi, fă o baie relaxantă, ieşi în oraş, fă-ţi o plăcere.
- caută să ai activităţi împreună cu bebe: plimbări exterioare, contact piele pe piele etc.
- dacă după 2-3 săptămâni te vei simţi încă nefericită şi vei avea o anumită lipsă de interes faţă de bebe, deja numai e o simplă tristeţe ci o depresie postpartum.
Cum se manifestă depresia
Depresia postnatală este mult mai gravă, fiindcă dacă nu ceri ajutor de specialitate îţi poate distruge sănătatea ta sau a copilului. Cu cât este detectată mai devreme, cu atât este mai eficace tratamentul. De aceea ai nevoie de sprijin ca să îţi regăseşti zâmbetul şi să te bucuri din plin de copilul tău.
Depresia poate apărea în orice moment în decursul primului an de viaţă al celui mic. Acest fel de depresie se explică prin cauze psihologice, dar poate fi declanşată şi de enormele schimbări din viaţă produse de apariţia lui bebe. E posibil să te simţi aşa şi din cauză că eşti depăşită de tot ce ţi se întâmplă.
Nu ai nici o vină dacă suferi de despresie postpartum. Nu ezita să te informezi despre ce înseamnă. A avea nevoie de ajutor nu înseamnă că eşti un părinte rău.
Trebuie să fii vigilentă dacă ai următoarele simptome:
- o tristeţe profundă fără motiv aparent;
- o epuizare permanentă; probleme de somn (prea mult sau prea puţin);
- un sentiment de devalorizare sau de vină excesivă (impresia că eşti o mamă rea, dificultăţi în a stabili o legătură cu bebe);
- un sentiment de iritabilitate şi refuz faţă de bebe;
- o anxietate extremă;
- o incapacitate de a te ocupa corect de copil;
- un dezinteres pentru activităţi sau o lipsă de plăcere în timpul acestora;
- lipsa poftei de mâncare;
- sentimentul că lucurile nu se vor ameliora niciodată.
Dacă toate aceste sentimente te vor împiedica să faci ceva sau dacă simţi că ai tendiţa de a-ţi face rău ţie sau lui bebe, consultă imediat un medic sau un psiholog.