Când vin pe lume, bebeluşii nu înţeleg când e zi şi sau când e noapte. Este rolul părinţilor să îi înveţe să facă diferenţa, să le regleze somnul şi să îi încurajeze să doarmă cât trebuie şi în mod regulat.

Deprinde-l pe bebe cu rutina somnului

Fiecare cu ritmul său

Ritmul somnului bebeluşilor se schimbă cu timpul. Cu cât cresc, cu atât nevoia de somn se diminuează. Către sfârşitul primei luni de viaţă pot rămâne treji 2-3 ore consecutiv, dormind în medie 15 ore din 24. La vârsta de 6 luni dorm 12-14 ore din 24.

Cum le reglezi somnul

Somnul bebeluşilor este foarte diferit de cel al adulţilor. Iată câteva metode de a regla somnul celui mic:

  • bebeluşilor le plac paturile înguste, ca o continuare a celor 9 luni de stat în burta memei. Pune-l într-un leagăn pentru a se simţi la adăpost;
  • instaurează rutina de seară: obişnuieşte-l la un ritual care să-l facă să înţeleagă că momentul de somn se apropie. De exemplu, baia de seară este adesea semnalul că e timpul de a se culca. Adevărul e că bebe se simte în general mai destins şi doarme mai bine după o baie caldă.
  • asigură-te că are o cameră confortabilă: verifică temperatura (să fie, în medie, 21-22 de grade) şi lumina;
  • dacă bebe plânge noaptea, calmează-l. Nu aprinde lumina mare, foloseşte o lampă de veghe şi nu te juca cu el ca să nu îl agiţi. Cântă-i un cântec de leagăn, mângâie-l. Apoi, lasă-l să adoarmă singur;
  • dacă doarme agitat de obicei, ia-ţi obiceiul să dormi şi tu odată cu el, ca să te poţi odihni;
  • înainte de a te culca, scoală-l pe cel mic şi hrăneşte-l. Astfel cei putea să dormi câteva ore fără grijă;
  • dacă mai stai şi cu alţi adulţi în casă, roagă-i să aibă grijă de cel mic câteva ore. În acest mod poţi avea şi tu ceva timp pentru tine. Fie de relaxare, fie de odihnă.

Rolul somnului în dezvoltarea creierului

Somnul întăreşte conexiunile dintre emisfera dreaptă şi cea stângă a creierului copiilor. Aceste conexiuni se întăresc pe măsură ce cresc copiii. Aşadar, somnul poate contribui la procesul de maturare a creierului şi duce la dezvoltarea anumitor abilităţi: limbaj, concentrare, stăpânire de sine. Lipsa somnului în timpul copilăriei

poate perturba dezvoltarea creierului şi chiar antrena tulburări de comportament şi de dezvoltare a copilului. Totuşi, e nevoie de studii mai amănunţite pentru a stabili exact consecinţele, fiindcă creierul suferă multe schimbări în perioada copilăriei mici: se formează noi conexiuni, altele dispar; fibrele nervoase se acoperă de mielină, întărind conexiunile şi accelerând schimbul de informaţii. Iată de ce este foarte important somnul copilului mic.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *