foto: littlemiracles.com.au

foto: littlemiracles.com.au
foto: littlemiracles.com.au

Înainte de naşterea micuţului meu, credeam că este atât de uşor să îţi “cari” copilul peste tot pe unde te duci. Mă imaginam stând la cafea cu fetele la terasă, iar cel mic în coşuleţul lui cuminţel, sau hoinărind prin magazine cu el în cărucior sau în port-bebe în zilele mai puţin frumoase când nu aveam cum să ieşim la parc…Îmi făcusem atâtea planuri, mă dotasem cu tot felul de ustensile în acest sens.

Surpriză! După ce s-a născut, am realizat că în afară de mers la parc sau o plimbare scurtă la magazine, dar musai între mesele lui şi de preferat când doarme, nu prea aveam cum să fac, întrucât copilul nu este tocmai un bibelou (aşa cum vedeam eu prin filme), ci doreşte lucruri diferite faţa de noi şi începe să se agite şi să plângă exact când ţi-e lumea  mai dragă şi savurezi prima gura de cafea alături de prietenele tale 🙂

Aşa că am adaptat ieşirile la ceea ce era uşor şi practic pentru amândoi sau chiar toţi trei. Dar limita s-a restrâns mult faţă de ceea ce îmi imaginasem eu. Poate că piticul meu a fost şi un copil mai special decât alţii…era foarte activ de mic, dormea foarte puţin, mâncăcios nevoie mare…Când a mai crescut şi a luat-o la trap, a luat-o la modul cel mai serios…iar picioruşele nu i-au mai stat. Aşa că era destul de greu, spre imposibil să îl iau în locuri unde ar fi trebuit să stea într-un spaţiu restrâns sau cuminţel la masă, fără să aibă suficient spaţiu de mişcare şi de descoperit.

Crescând, a început să se implice mai mult, să îi placă şi chiar să ceară el activităţi care nouă ne făceau plăcere, dar pe care le rărisem pe când el era micuţ. Aşadar, acum adoră să meargă la restaurant să luăm masa sau la cafenea (unde nu se fumează evident) să bea un fresh de portocale, sau îi place să hoinărească cu mine (sau toţi trei dacă şi tati are che de shopping) prin magazine şi să mergem la cabina să probăm hăinuţele pe care şi le alege el singur sau cu ajutorul meu. Ba îi palce să meargă şi să facem aprovizionarea la supermarket şi umple coşul cu diverse pungi de orez, paste, sau conserve…:)

De mult timp cochetam cu idea să îl iau cu mine la o oră de aerobic (kangoo-jumps), întrucât eram sigură că o să i se pară o experienţa interesantă, însă niciodată nu am avut acest curaj. Mai văzusem câţiva copii care îşi aşteptau cuminţei mamele, fie afară cu un însoţitor, fie chiar în sală lângă mama sa, stând cuminţica, iar când i se părea interesant mai ţopăia şi ea pe lângă noi; totuşi fetiţă era mai mare decât piciul meu de 2,6 ani.

Întotdeauna îi povesteam unde merg, ce fac şi mereu îmi spunea că vrea să meargă şi el cu mine. Ei bine aseară nu am avut încotro, întrucât tati întârzia mai mult decât de obicei, aşa l-am luat cu mine în idea de a i-l preda tatălui şi eu a-mi vedea mai departe de treaba mea. Dar ce crezi? Când m-a văzut cu ghetele în picioare a fost fascinat. Iar întreaga oră nu a făcut altceva decât să se uite prin geam la mine cum ţopăiam. Pur şi simplu tati nu reausea să îl dezlipească de acolo. Iar când câte o fată se aşeză în dreptul meu, îşi schimba imediat locul pentru a mă vedea mai bine. Niciodată nu l-am văzut stând într-un loc atâta timp, fără să aibă o activitate practic în afară de privit şi fără să se plictisească. În drum spre casă, l-am rugat să îmi povestească cum a perceput el această experienţă. Mi-a spus că i-a plăcut foarte mult, cum sare mami ţop-ţop (şi îmi şi arăta acest lucru), şi mi-a spus că ar vrea şi el să facă aşa ceva. Cu siguranţă data viitoare când îi spun că plec la aerobic, nu voi mai scăpa de el 🙂

Încă o dată mă conving că putearea exemplului este cea mai bună metodă de a atrage copii în activităţi diverse. Iar dacă vrem că cei mici să facă anumite lucruri benefice lor, cum ar fi sportul şi mişcarea, sau chiar lucruri minore de zi cu zi: să îşi facă ordine în camera, să ne ajute la treburile uşoare, etc, trebuie să îi implicăm direct în acele activităţi şi mai ales să fim un exemplu bun pentru ei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *