Nu am fost niciodata genul de persoana care sa petreaca mult timp in bucatarie, nici nu mi-a placut si nici nu am beneficiat de timpul necesar. Dupa nasterea celui mic, din dorinta de a-i asigura un regim alimentar foarte sanatos, am inceput insa sa vizitez zilinic acest spatiu din casa si chiar sa imi placa.

Consider ca mancarea, mai cu seama pentru cei mici, trebuie servita proaspata, 10881701_10202326161795562_2617106532232727518_nimediat dupa preparare. Astfel isi pastreaza toate proprietatile nutritive. Daca totusi acest lucru nu este posibil, mancarea trebuie racita imediat si introdusa la frigider sau congelator (nu mai tarziu de 2 ore de la preparare). Foarte important este ca mancarea ce se pastreaza si nu se consuma imediat, sa nu intre in contact direct cu saliva, intrucat aceasta permite inmultirea bacteriilor in alimentul contaminat. 

Deasemenea produsele ce stau la baza pregatirii mesei, este necesar sa fie proaspete si provenite din culturi sanatoase, controlate.

Totodata este bine sa se respecte cateva reguli generale:

  • indiferent de provenienta carnii, prima apa in care se pune la fiert carnea se arunca, intrucat aceasta preia cea mai mare parte din toxinele continuta de carne;
  • legumele este de preferat sa fie gatite la aburi in loc de fierberea clasica in apa, intrucat astfel se pastreaza cel mai bine vitamina C, betacarotenul, vitaminele B si mineralele precum si gustul bogat al legumelor;
  • adaosurile pentru imbunatatirea gustului mancarii (sare, zahar, fainos), asa cum am specificat in capitolul „Jurnalul diversificaii” este de preferat sa se gaseasca in cantitati extrem de mici in alimentatia celui micatat.

Asadar pentru a nu se plictisi de acelasi gust, eu am incercat sa ii ofer un meniu cat mai variat, lasand frau liber imaginatiei.

Totusi, timpul petrecut in bucatarie a ramas in continuare scurt. Am creat si adaptat numai retete extrem de simple, a caror realizare sa necesite un consum redus de energie si timp, dar totodata sa fie foarte sanatoase si gustoase. 

Marea majoritate a retetelor pe care le voi detalia sunt pentru o singura masa a celui mic, desi ele sunt foarte potrivite pentru toti membrii familiei. Retetele unde se folosesc ingrediente greu de portionat, am ales sa le prezint in varianta de 3-4 portii, pentru intreaga familie. 

About Author

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *