tara-bascilor

De la plaje însorite acoperite de nisip fin, la adevărate splendori arhitecturale, de la sieste liniştitoare la fieste cum numai un popor latin ştie să facă, Spania este o ţară a diversităţii şi a contrastelor dintre regiuni, care, prin frumuseţea naturii, ospitalitatea nativilor şi bogăţia culturală, captivează şi fascinează anual milioane de turişti din cele mai îndepărtate colţuri ale lumii. Spania este o destinaţie de vacanţă foarte populară şi în rândul romanilor, care, însă, se limitează adesea la vizitarea coastei mediteraneene, unde se afla faimoasa Barcelona, Cartagena sau Malaga. Puţini turişti ştiu despre frumuseţile nordului ţării, care oferă nenumărate alternative de petrecere a timpului liber, atât pentru tineri în căutare de distracţie şi aventură, vârstnici care îşi doresc relaxare sau familii care preferă o vacanţă într-un loc bogat din punct de vedere cultural.

Una dintre cele mai frumoase regiuni nordice este Tara Bascilor. Aflată la graniţa cu Franţa, Țara Bascilor este un tărâm care, deşi aparţine Spaniei, se diferenţiază de aceasta prin unicitatea culturală. Limbă vorbită de localnici este Euskera, care nu seamănă deloc cea spaniolă, însă toţi locuitorii acestei regiuni vorbesc destul de bine şi limba oficială a ţării, iar înscrisurile de pe panouri sunt traduse în ambele limbi, motiv pentru care îţi va fi uşor să te orientezi dacă deţii minime cunoştinţe de spaniolă.

Înainte să pleci este bine să ştii care sunt cele mai importante atracţii turistice în zonă:

  1. Bilbao şi Muzeul Guggenheim

Dacă eşti însoţit în călătorie de cei mici sau dacă eşti pasionat de artă, poate că ar fi bine să nu ratezi capitala regiunii Bizkaia – Bilbao. Aici îşi are sediul faimosul muzeu Guggenheim, care este o capodoperă arhitecturală ce găzduieşte un număr impresionant de operă de artă ale unor pictori celebri, precum Picasso, Brâncuşi, Mondrian sau Beuys. Profită de ocazie şi rezervă-ţi câteva momente pentru un răsfăţ gastronomic: în centrul vechi există restaurante unde poţi încerca tradiţionala “marmitaco” (o mâncare de cartofi şi carne), “morue au pil-pil” (cod cu sos alb) sau “idiazabal” (o brânză din lapte de oaie uşor picantă.

Muzeul-Guggenheim

2. Donostia – San Sebastian: perla oceanului Atlantic

Donostia, sau San Sebastian cum îi spun francezii, este un oraş aflat pe malul Atlanticului, între dealurile Urgull şi Igeldo. Această destinaţie este una ideală pentru a merge însoţiţi de copii deoarece găzduieşte plajă La Concha, care are amenajate în apa oceanului platforme cu jocuri acvatice special destinate celor mici, sau un acvariu care, în afară ghidurilor clasice organizate pentru turişti, oferă posibilitatea copiilor să îşi petreacă o noapte dormind „printre peşti”. Mai exact, în acvariu există o încăpere sub forma unui tunel care oferă o privelişte de 360 de grade către Ocenarium (un bazin care prezintă viaţa subacvatică într-un ocean), unde există amplasate pături în care copiii pot dormi între orele 20 şi ora 8 a doua zi.

acvariu

3. Durango – unul dintre cele mai neobişnuite ecosisteme

Dacă tu şi familia ta sunteţi iubitori ai naturii, vă va încânta oraşul Durango, care este situat la 29 de kilometri de Bilbao. Principala sa atracţie o reprezintă peisajele impresionante şi apropierea de rezervaţia naturală Urkiola. În plus, oraşul oferă o gamă variată de activităţi, precum călăritul, drumeţiile, escalada, vizitarea peşterilor sau chiar zboruri cu parapanta. Dacă nu ai noroc de o vreme care să permită practicarea unor astfel de activităţi, Durango are şi numeroase atracţii culturale, Biserica Santa Maria, crucea Kurutziaga şi poarta Santa Ana fiind doar câteva exemple.

dologapng

4. Pădurea fermecată din Oma

Ai mai fost vreodată într-o pădure unde copacii şi rocile sunt pictate în culori vii? Probabil că nu. Din acest motiv, pădurea din Oma este un loc neobişnuit, demn de vizitat în vacanţa petrecută în Țara Bascilor. Pădurea este un loc ce pare a fi o scenă de poveste, unde arta şi natura se împletesc datorită măiestriei lui Augustin Ibarrola. O oază de linişte la graniţa dintre rezervaţia Urdaibai şi peşterile coastei cantabrice, „Pădurea fermecată” este cu adevărat un loc unic ce nu trebuie ratat.

Pădurea-fermecată-din-Oma

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *