Destinaţii de weekend

Nouă ne place extraordinar de mult să călătorim şi o facem ori de câte ori avem ocazia şi/sau posibilitatea. Nu aşteptăm niciodată perioadele de vacanţe, ci dacă simţim nevoia să ne rupem de realitatea cotidiană, ne urcăm în maşină şi evadăm pentru un weekend.
În sezonul estival, cea mai la îndemână şi preferat de toţi românii este litoralul Mării Negre. Însă primăvara, mai ales în prima jumătate nu este tocmai locaţia perfectă pentru iubitorii de plimbări, în special din cauza vântului care este mult mai aprig decât în alte zone ale ţării. Constănţenii au o vorbă: vântul bate la Constanţa numai de două ori pe an: jumătate de an dintre Est şi jumătate dinspre Vest. 🙂
Ei bine lăsând pentru lunile estivale aventurile la malul mării, să ne concentrăm ce putem face în perioada de primăvară care tocmai va începe.
Aşadar, o altă destinaţie iubită de tot românul, este Valea Prahovei. Găseşti cazare la tot pasul, mâncarea este bună, gazdele sunt serviabile. Avem însă o mare problemă, traficul infernal cu care ne confruntăm la dus şi la întoarcere. Motiv pentru care ne reorientăm spre zona din jurul Braşovului. Braşovul, oraşul meu de suflet, este destinaţia numărul 1 dacă nu am dispoziţie să mă aventurez la un drum lung. Şi pot alege întotdeauna varianta de traseu pe Cheia, care dacă mai a rămas puţină zăpadă sau copacii au înmugurit/înverzit/înflorit, este absolut senzaţional. Nici nu se compară peisajele de pe acest traseu cu cele de pe DN1.
Braşovul şi împrejurimile sale, abundă în pensiuni cochete, în oameni binevoitori, în zone verzi încă necălcate de oameni sau cel puţin încă nevandalizate. Aici vă veţi găsi liniştea, veţi putea face drumeţii, plimbări lungi de seară.
O altă zonă care mie îmi place mult, este cea a Sibiului. Poţi ajunge şi vizită Cetatea de la Sighişoara, poţi mânca ungureşte, te poţi distra şi poţi vizita parcuri, muzee, grădina zoologică.
O ieşire interesantă de weekend poţi face la Buzău la Vulcanii Noroioşi. Apariţia acestor vulcani s-a datorat eruptiilor de gaze din pământ, acestea determinând aruncarea spre suprafaţă a unei lave formate din nămol şi apă. Sunt cu adevără spectaculoşi, mai ales pentru cei mici.
Maramureşul, o altă destinaţie extraordinară în România, este regiunea în care tradiţiile româneşti au fost cel mai bine păstrate. Dacă timpul va permite, aici nu trebuei să ratezi bisericile din lemn, vechi de sute de ani, presărate pe tot teritoriul Maramureşului, şi nici plimbarea cu mocăniţa. Ajunşi în zonă, nu puteţi rata la Sighetu Marmaţiei, Închisoarea Memorialul Durerii, sau cimitirul vesel de la Săpânţa. Cascada Cailor, cea mai mare ca înălţime din România se află la Borsa.
Pentru un weekend prelungit, vă recomand însă cu căldură să daţi o fugă la vecinii noştri sârbi. Locaţia noastră preferată este Belgrad, unde de fiecare dată ne simţim extraordinar. Sunt în jur de numai 600 de km până acolo, iar drumul este absolut minunat după ce ieşi din ţară: o bună bucată mergi pe Defileul Dunării, apoi mergi prin nişte localităţi micuţe sârbeşti, după care intri pe autostradă şi ajungi imediat la destinaţie. Adorăm să mergem aici în fiecare anotimp, chiar şi iarnă, fiind puţin mai cald decât la noi. Foarte aproape de Belgrad se află Novi Sad şi Petrovaradin, oraşul nou şi oraşul vechi unde veţi găsi locuri cu adevărat magice.
O locaţie similară Belgradului este capital Macedoniei, o altă destinaţie minunată pentru un weekend reuşit, preferabil prelungit că să ai timp de toate. Aici veţi vedea o împletire extraordinară între culturi: musulmani, greci, sârbi, albanezi, şi culmea nu au probleme să supravieţuiască împreună. Cu vechiul său bazar, cetatea grandioasă, moschei peste tot, dar şi biserici ortodoxe, cu centrul său minunat tronat de statuia lui Alexabdru cel Mare, cu podurile şi clădirile sale încărcate de istorie, Skopje este o destinaţie de vacanţă ideală. Veţi fi cu adevăraţi impresionaţi de frumoasa capitală Europeană.
Voi continuă seria evadărilor de weekend şi în alte povestiri.
Până atunci, să aveţi un weekend minunat! 🙂