Dieta în sarcină, sau care sunt alimentele recomandate pentru mame în perioada de sarcină  

Dieta în sarcină, sau care sunt alimentele recomandate pentru mame în perioada de sarcină  

 

Poți să îți modifici starea de bine și poți influența sănătatea ta și a bebelușului în perioada de sarcină printr-o alimentație sănătoasă, pentru care trebuie să ai în vedere câteva alimente care îți pot asigura o sarcină liniștită, dar și un viitor sănătos pentru copilul tău.

Multe viitoare mămici consideră că atunci când sunt însărcinate trebuie să consume alimente cât pentru doi, odată cu apariția bebelușului, însă trebuie să știi că este mai important să consumi alimente de bună calitate, și nu neapărat într-o cantitate mai mare față de ce obișnuiai să mănânci înainte de sarcină.  De aceea trebuie să te asiguri că alimentele pe care le consumi în perioada de sarcină asigură necesarul nutrițional al tău și al bebelușului, iar recomandarea specialiștilor Nutricia pentru viitoarele mămici este de a sta departe de o dietă abundentă, dar de proastă calitate.

De aceea, este recomandat să ai o dietă echilibrată în sarcina pe săptămâni, astfel încât să asiguri organismului tău toți nutrienții necesari dezvoltării sarcinii. De aceea, alimentația din timpul perioadei de sarcină trebuie să conțină:

  • Calciu pentru dezvoltarea bebelușului. Nu uita să consumi cât mai multe produse lactate;
  • Proteine, necesare pentru materialul structural al fiecărei celule din corpul fătului. Pentru că ai nevoie de un număr crescut de proteine, trebuie să te asiguri că le iei pe acestea atât din alimentele de origine vegetală, cât și cele de origine animală. Astfel, trebuie să te asiguri că incluzi în dieta ta alimente precum ou, brânză, lapte, dar și preparate din pui, curcan sau pește;
  • Acid folic, pe care îl găsești în spanac, roșii, pâine;
  • Vitamine, nelipsite dintr-un regim de viață sănătos, pentru care trebuie să cosumi o varietate de legume și fructe;
  • Fier, nutrient care întărește organismul tău și care este esențial pentru dezvoltarea fătului. Doza zilnică de fier o poți găsi în diferite tipuri de carne, în ficatul de pasăre, dar și în legumele verzi;
  • Oligoelemente, pe care le poți găsi în pește, în special în ton și somon;
  • Glucide, nutrient ce trebuie să se regăsească și în dieta post-sarcină, pe care trebuie să le iei mai degrabă din cereale integrale, orez, fructe și legume și mai puțin din dulciuri rafinate;
  • Fibre care pot ajuta la prevenirea problemelor tranzitului intestinal

De asemenea, pe perioada dietei pe care o vei respecta în săptămânile de sarcină, trebuie să oferi o atenție specială hidratării. Este foarte important să consumi cel puțin doi litri de apă pe zi, dar poți adăuga în alimentația ta și sucul de fructe sau legume 100% natural, dar și laptele. Evită în această perioadă băuturile carbogazoase care pot cauza balonare și disconfort abdominal. De asemenea, este strict interzis consumul de alcool și cofeină pe perioada de sarcină, pentru că acestea pot dăuna grav sănătății viitorului tău copil.

Ştiinţa NUTRICIA este alături de tine în această perioadă de sarcină, dar şi după. Pentru a afla şi mai multe informaţii despre un calculator de sarcină şi perioadele de sarcină, înscrie-te online în Club Nutricia și vei fi parte dintr-o comunitate care te va sprijini cu informaţii şi sfaturi de la medici specialişti, dar şi de la mame cu experienţă.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *