Dieta in timpul alaptarii

Alaptarea la san, una dintre cele mai frumoase experiente alaturi de bebelus, depinde in mare masura de alimentatia mamei. Daca ai grija de meniul tau zilnic, iti vei putea creste lactatia, vei imbunatati calitatea laptelui si vei avea grija de sanatatea bebelusului, consumand alimentele potrivite si evitand alimentele care pot provoca alergii sau pot suprasolicita stomacul bebelusului.
Calitatea laptelui pe care-l produceti nu este intotdeauna in relatie directa cu calitatea a ceea ce mancati. Cantitatile de proteine, grasimi si carbohidrati din laptele matern nu sunt afectate de obicei de nivelele acestor principii nutritive, in dieta avuta, desi concentratia unor vitamine din lapte – A si B12 de exemplu este. Cantitatea laptelui insa este alta chestiune. Femeile ale caror diete sunt deficiente in proteine si/sau calorii, pot produce lapte cu compozitie buna, dar in cantitati insuficiente. Pentru a face lapte bun si mult trebuie urmata o dieta adecvata cu urmatoarele mentiuni:
- este indicat sa cresteti consumul caloric cu aproximativ 500 de calorii pe zi, peste necesaarul avut inainte de sarcina. Acest lucru trebuie sa fie flexibil. Daca aveti depozite de grasime din sarcina sau chiar si dinainte, puteti consuma mai putine calorii, caci grasimea va fi arsa pentru a produce lapte. Daca sunteti subponderala si ati acumulat putine depozite adipoase in timpul sarcinii, puteti necesita mai mult de 500 calorii suplimentare zilnic – aceasta recomandare include o oarecare utilizare a depozitelor de grasime, pe care nu le aveti. Indiferent de greutate, veti descoperi probabil ca veti avea nevoie de mai multe calorii pe masura ce bebelusul creste si cere mai mult lapte. Daca incepeti sa slabiti intr-un ritm rapid, cresteti-va consumul zilnic de alimente. Cantarul copilului va poate da de asemenea informatii despre consumul de calorii, daca este adecvat sau nu. daca el creste bine, puteti presupune ca mancaati destul pentru a produce lapte suficient.
- daca sunteti vegetariana, continuati sa luati suplimentele luate in sarcina;
- cresteti-va consumul de calciu la 5 portii pe zi. Va pot ajuta la atingerea acestui necesar sucurile fortificate cu calciu si lapele fortificat cu calciu. La fel si adaugarea unui supliment de calciu – medicamentos.
- beti cel putin 8 pahare de lichide – lapte, apa, supe si sucuri – beti mai mult pe vreme calda si daca ati transirat mult. Desi, este in regula, daca beti o ceasca de cafea sau de ceai pe zi si ocazional o bautura alcoolica, nu le numarati ca lichide in cadrul necesarului zilnic de lichide, caci acestea au efect de deshidratare. Excesul nu este bun, totusi daca va inundati cu lichide – mai mult de 12 pahare/ zi puteti sa va svadeti in mod paradoxal productia de lapte. Setea si diminuarea de urina va pot ajuta la ghidarea nevoilor de lichide.
- continuati sa mancati multe alimente bogate in DHA – acid docosahezaenoic – stimulator pentru creier .
Ca si alimentatie, este recomandat consumul de carne de curcan, pui, vita, peste, lactate, cereale integrale, legume, fructe, verdeturi proaspete, galbenus de ou si sucuri naturale din legume si fructe. Aceste alimente asigura necesarul zilnic de proteine, minerale (in special calciu si fier) si vitamine (mai ales vitaminele A, C, D si cele din complexul B). De asemenea, este sanatos sa consumi alimente care contin vitamina D, pentru o buna dezvoltare a copilului si a sistemului sau osos. Vitamina D o gasesti in lapte, unt, oua, peste si in lumina razelor de soare de dimineata si seara.