sâmbătă,ianuarie 22, 2022

La începutul anului, schimbându-mi puţin stilul de viaţă şi mai ales programul zilnic, începusem să am un regim alimentar destul de haotic, mâncam mai mult ce apucam, când apucam, tentată de multele dulciuri rămase din coşurile primite cu ocazia sărbătorilor de iarnă, începusem să iau puţin în greutate. Am încercat să diminuez puţin sau să îmi fac un program de mâncare, dar pur şi simplu nu reuşeam. Întâmplător, am dat peste un grup în care multe doamne postau tot felul de mâncăruri savuroase, dar în acelaşi timp se lăudau că au pierdut nu ştiu câte kilograme. Chiar nu înţelegeam aşa că am început să mă documentez puţin. Şi am dat peste acest regim pe care eu nu l-aş numi un regim, ci mai mult un mod organizat de a te alimenta.

Multă lume m-a întrebat despre el, aşa că m-am decis să îi dedic un întreg articol. Eu personal nu am slăbit foarte mult, nici nu intenţionam acest lucru, dar m-a ajutat să îmi organizez puţin dieta de zi cu zi, să nu mai mănânc când îmi vine sau ce găsesc în frigider. M-a “obligat” să încep dimineţile cu mese bogate de fructe, să ocolesc dulciurile, să mănânc mai mult preparate de origine vegetală, să gătesc mai des şi mâncare de calitate, bogată în nutrienţi.

Este o dietă care îţi permite să mănânci pe săturate, să mănânci ce îţi place, importante sunt numai combinaţiile. Dar asta nu înseamnă că într-o zi mănânci numai mere şi a doua zi numai carne. Nu, regimul este extrem de permisiv şi echilibrat

Se pare că această dietă este dezvoltată de un medic sportiv american, care susţine că regimul creat de el ajută chiar la ameliorarea unor probleme de sănătate, precum hipertensiunea arterială.

Experţii în nutriţie susţin că această dietă promite scăderea în greutate cu până la 20 de kilograme în cele trei luni, fiind esxterm de eficientă în special în cazul persoanelor supraponderale. Mai mult, se pare că procesul de slăbire continuă şi după terminarea dietei.

how-to-lose-fat-fast-2
foto: q8rashaqa.com

Dietă Rina 90 nu este un regim de slăbire, este un mod diferit de alimnetatie, în timpul dietei nu trebuie să va înfometaţi, să renuntatti la alimetele care va plac, sau să va număraţi caloriile. Va ajută numai să ajungeţi la o înţelegere a combinării corespunzătoare a alimentelor.

Dietă Rina 90 ajută se pare şi la schimbarea metabolismului, dacă este ţinută exact 90 de zile şi după aceea se respectă şi perioada de menţinere.

Principiile generale

Dieta Rina 90 se bazează pe o succesiune de categorii de alimente: proteine, amidon, carbohidraţi, vitamine, pe care le consumi în această ordine începând de la ziua 1 până la ziua a patra, după care se reaia ciclul până la ziua 90. Excepţie fac zilele 29, 58 şi 87 când este obligatoriu să bei numai apă.

Micul dejun este obligatoriu în această dietă şi se bazează exclusiv pe fructe, care sunt extrem de recomandate atât de-a lungul celor 90 de zile, cât şi după încheierea lor, respectiv a regimului. Înainte cu minim o oră, recomandabil 2 ore de masa de prânz, mai este permisă o gustare de fructe.

Între masa de prânz şi cină trebuie să treacă minim 2 ore în zilele de fructe-legume, 3 ore în zilele de amodonuri şi carbohidraţi, 4 ore în zilele de proteine, iar între cele două mese şi după cină este recomadabil să consumaţi numai ceai neîndulcit sau apă.

La fiecare masă se mănâncă pe săturate, astfel încât să nu mai fie nevoie de gustări suplimentare ulterior. Este recomandabil că ceea ce mâncaţi la prânz să mâncaţi şi seara, eventual într-o porţie mai mică, chiar la jumătate.

Consumaţi minim 2l de apă pe zi şi reduceţi consumul de sare pe care îl înlocuiţi gătind cu multe plante aromatice.

Cele 4 mari categorii de alimente

Ziua 1: Este ziua în care alimentaţia este bazată pe proteine şi puteţi alenge între:

–              carne de pui, curcan, peste, fructe de mare, muşchi de porc fără grăsime, fierte sau pregătite pe grătar, de preferat fără ulei sau cu puţin ulei de calitate.

–              sau în loc de carne poţi mânca ouă preparate în diverse forme, de preferat fără prăjire.

–              sau diferite tipuri de brânzeturi: brânză de vaci, telemea slabă, caşcaval, sau lactate: iaurt, chefir, lapte bătut.

–              Brânză Tofu sau alimente din proteine de origine vegetală

–              Salata poate completa aceste mese, în orice cantitate, sau murături, precum şi 1-2 felii de pâine. Dacă simţiţi că vi se face foame şi că nu mai puteţi rezista, consumaţi un bol cu supă simplă.

La cină repetaţi meniul însă în cantitate înjumătăţită, fără pâine şi supă.

Ziua 2: Este ziua în care puteţi consumă carbohidraţi cu conţinut bogat de amidon.

Pe lângă micul dejun care constă în fructe, mesele pot conţine: mazăre, fasole, cartofi, linte, orez, năut, boabe de soia, crupe de hrişca, mei, etc gătite de preferat fără ulei, fierte, sau înăbuşite ori sotate în puţin ulei de calitate.

Deasemenea le puteţi asorta cu salate şi legume pe săturate, murături şi 1-2 felii de pâine.

La cină vei avea acelaşi meniu, în cantitate înjumătăţită.

Ziua 3: Ziua de carbohidraţi este preferata mea. Această va permite să consumaţi, după fructele de la micul dejun, diverse tipuri de paste fierte, terci de hrişcă sau porumb, mămăligă, cus-cus, preparate din făină şi cereale măcinate: covrigei, baghete, biscuit, grisine, prăjiturele şi chiar pizza vegetariană, la care puteţi adăuga sosuri de tomate şi salate verzi (rucola, varză, salată verde, castraveţi).

La cină 4 cubuleţe de ciocolată neagră este obligatorie (pentru că aceasta conferă o stare generală de bine activând hormonul fericirii) sau puteţi consuma produse de patiserie. Mai puteţi mânca o felie de tort şi chiar îngheţată, dar nu mai mult de 3 cupe.

Ziua 4: În această zi toate mesele vor fi formate din fructe şi legume proaspete, de orice fel, pe care trebuie să le consumaţi la fiecare două ore, pe parcursul întregii zile. Deasemena puteţi consuma fructe uscate, seminţe, nuci, sau compoturi din fructe, fructe pasate, supe din fructe sau legume, fructe coapte.

Legume premise zilnic: varză, morcovi, ciuperci, ţelină, broccoli, spanac, conopidă, gulii, vinete, roşii, castraveţi, ridichi, ceapă, usturoi, salată, urzici, lobodă, hrean, dovlecel, ardei, andive, anghinare, măsline, păstârnac, praz.

Ziua de apă: o dată pe lună, după o zi de vitamine (ziua 29), urmează o zi de apă. După care se reia cu ziua de proteine. Se poate înlocui cu o zi de sucuri naturale sau supe, sau se poate sări peste ea. Eu personal nu am ţinut-o niciodată.

După terminarea ciclului de patru zile, se reia de la ziua 1, până ajungeţi la final. Pentru rezultate câte mai bune, nu amestecaţi specificul fiecărei zile, nu săriţi peste nicio masă şi nu uitaţi să beţi cât mai multă apă. Consumul de cafea sau ceai nu înlocuieşte consumul de apă!

În perioada de menţinere, care durează şi ea încă 90 de zile, principiul este diferit în sensul că veţi respecta asocierea alimentelor numai pe durata unei singure mese, putând avea un prânz şi o cină diferite în cursul aceleiaşi zile, iar succesiunea zilelor nu mai se respectă. Singurul punct comun este micul dejun care trebuie să fie bazat pe fructe.

Eu personal nu am ţinut-o niciodată strict, nici nu ştiu exact la ce zi am ajuns pentru că ideea la mine nu a fost să slăbesc sau să îmi schimb metabolismul. Ci numai să mănânc mai disciplinat, mai sănătos, preponderant vegetarian, să mănânc micul dejun peste care eu săream mereu. Rezultatul este că mă simt extraordinar de bine, plină de energie, cu un tonus psihic şi fizic mai bun, şi nu mai am acea senzaţie de foame sau de chef de ronţăială ori de poftă de dulce.

Şi i-am cooptat fără să vreau şi pe băieţii mei care consumă ceea ce gătesc eu, dar care nici măcar nu au sesizat că stilul lor alimentar s-a schimbat, că proteina animală lipseşte aproape de tot de pe masă, că mâncăm mai mult legume şi fructe. Ba dimpotruva, apreciază că acum gătesc mai des, mai multe paste şi amidonuri pe care înainte le cam ocoleam pentru că aveam senzaţia că ne umflă…Totul ţine însă de cum le combinăm, atât tot!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *