Diferenţele dintre igiena băieţeilor şi cea a fetiţelor

După primii doi ani de viaţă, copiii încep să dezvolte numeroase abilităţi, precum spălatul mâinilor, utilizarea toaletei sau efectuarea băiţei de seară. Acest pas este unul foarte important atât în viaţa băieţeilor cât şi a fetiţelor, însă, pentru a preveni orice accident sau contractarea unei boli cauzate de igienă precară, este bine să asistăm copilul în ritualurile lor zilnice până când vom fi siguri că sunt capabili să se îngrijească singuri.

fetita-in-baie

Iată care sunt cele mai importante aspecte de care trebuie să ai grijă atunci când vine vorba de igiena celor mici:

Pentru fetițe

Este important ca părinţii să îşi înveţe fiicele cum să se cureţe corect după ce merg la toaletă. Modalitatea corectă este din faţă către spate pentru a evita ca bacteriile din zona rectului să infecteze vulva şi vaginul şi pentru a diminua riscul infecţiilor urinare.

Cele mai importante semne ale infecţiei tractului urinar sunt urinarea frecventă şi durerile sau usturimile din timpul urinării. Aşadar, dacă observi că fetiţa ta merge mai des decât înainte la toaletă sau se plânge că simte o jenă în zona intimă, mergeţi împreună la doctorul pediatru.

De la vârsta de 3-4 ani, este normal ca fetele să înceapă să îşi exploreze corpul, inclusiv părţile intime. În acest caz, este recomandabil ca părinţii să aibă grijă ca cea mică să nu îşi introducă diverse obiecte în vagin, deoarece o astfel de acţiune poate produce iritaţii şi inflamaţii.

De la vârsta de 6 ani, fetiţele trebuie învăţate cum să facă singure baie. Cel mai indicat este să se înceapă cu spălatul părului şi să se termine cu spălarea picioarelor. Învaţă-ţi fetiţa cum să îşi spele corect părul, cum să folosească gelul de duș sau săpunul şi care este rolul bureţelului de baie. Aminteşte-i de importanta curăţării corecte a zonei axilare, a genunchilor, gâtului şi a picioarelor. În ceea ce priveşte zona intimă, nu este nevoie de spălaturi vaginale, ele fiind chiar contraindicate.

Pentru băieței

În cazul băieţeilor, o problemă o reprezintă căpătarea deprinderii de a merge la toaletă singuri. Această întârziere este cauzată, printre altele, de faptul că mamele sunt, adesea, cele care îşi educă prichindeii. Dacă pentru fetiţe este mai uşor să imite comportamentul mamei, băieţeii vor întâmpina probleme din acest punct de vedere. Fie că decizi să îl laşi pe tătic să îl înveţe pe cel mic să meargă la toaletă, fie că preiei tu această sarcină, trebuie să acţionezi cu multă răbdare şi mult tact.

În ceea ce priveşte baia, atât fetiţele cât şi băieţii trebuie învăţaţi cum să îşi spele corpul şi părul corect, pentru a evita apariţia fungilor şi a bacteriilor. Zona intimă a băieţilor trebuie spălată cu deosebită grijă. Este indicat că, până la 3-4 ani, să nu se încerce retragerea pielii prepuţului pentru a-l spăla deoarece acest lucru îi poate cauza dureri sau răni.

bebe-la-chiuveta

Poziţia corectă la toaletă:

La fetiţe: După cum bine ştim, fetiţele utilizează toaleta aşezate pe vasul acesteia. Chiar şi aşa, există posibilitatea ca unele fetiţe să îşi imite taţii sau fraţii şi să încerce să urineze din picioare. Dacă fetiţa ta are astfel de dorinţe, încearcă să îi explicaţi că, pentru fete, cel mai comod este să se aşeze pe vasul de toaletă pentru a evita murdărirea hăinuţelor.

La băieţei: Chiar dacă, la maturitate, bărbaţii urinează din picioare, în primii ani de viaţă copilul va urina precum fetele, aşezaţi pe vasul de toaletă. Acest obicei se va schimba pe măsură ce băieţeii vor observa comportamentul taţilor, fraţilor sau a altor bărbaţi din jurul lor. Când observi că va începe să urineze din picioare, copilul trebuie învăţat cum să facă acest lucru în mod corect.

 

Educarea corectă a copiilor în ceea ce priveşte igiena corporală este foarte importantă pentru sănătatea lor. Menţinerea curăţeniei nu doar previne infecţiile şi inflamaţiile, ci este importantă şi în viaţa socială, deoarece copiii murdari vor fi respinşi de cei din jurul lor. Așadar, acordă o deosebită atenție acestui aspect și ai răbdare cu cei mici pe măsură ce învață să iși poarte singuri de grijă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *