Dificultăţi respiratorii în timpul naşterii

Dificultăţi respiratorii în timpul naşterii

Pe măsură ce creşte, bebe exercită o presiune asupra diafragmei şi ne împiedică să respirăm uşor, ca înainte de sarcină. Fapt, de altfel normal. Iată ce ai de făcut ca să respiri mai uşor.

Nu numai dimensiunea lui bebe, ci şi hormonii şi modificarea sistemului respirator duc naştere la dificultăţi respiratorii în timpul lunilor de sarcină. Evident, toţi aceşti factori combinaţi pot deveni chiar jenanţi şi neliniştitori pentru sănătatea viitoarelor mame, fiindcă mai mult de jumătate dintre ele se simt în final fără suflu. Din fericire, acest inconfort nu este periculos pentur bebeluş şi cu ajutorul câtorva exerciţii te poţi simţi mai bine cel puţin pe moment.

 

Ce se întâmplă?

O parte din vină îi revine progesteronului, fiindcă acesta cauzează o hiperventilaţie la femeile însărcinate. Acesta are efect asupra sistemului nervos central şi asupra bulbului rahidian, unde se face reglarea respiraţiei, cauzând o accelerare a ritmului respirator. Această stimulare explică o parte din dificultăţile de respiraţie ale femeilor însărcinate. O altă cauză care poate explica dificultăţile respiratorii este prezenţa lui bebe care ocupă din ce în ce mai mult loc şi în cele din urmă împinge diafragma. Uneori poţi chiar simţi un picior sau un pumn mic care împinge sub plămânii tăi şi simţi nevoia să te întinzi ca să nu-ţi pierzi suflul. Din fericire, către sfârşitul sarcinii bebe coboară în bazin şi se pregăteşte să vină pe lume şi îţi poţi reveni cu respiraţia. Deci spre ultima lună vei respira mult mai bine, mai ales dacă eşti la primul copil.

Şi anemia poate cauza dificultăţi ale respiraţiei. Ar fi bine să-ţi mai faci un set de analize să vezi care este valoarea hemoglobinei, dacă nu ai mai făcut demult acest lucru. La o adică, medicul îţi poate prescrie suplimente cu fier.

 

Cum poţi respira mai bine

Pentru a-ţi ajuta plămânii să câştige un pic de spaţiu, probabil că ai obiceiul să te apleci puţin pe spate pentru a inspira profund din vreme în vreme. Mai poţi:

– să stai cu spatele drept

– să te aşezi în patru labe şi să respiri profund

– să mai pui o pernă când dormi

– să eviţi fumul de ţigaretă

– să te întinzi cât de des poţi

respiratie

E cazul să mă îngrijorez?

Suflul scurt este normal în perioada sarcinii şi faptul că metabolismul tău se intensifică face ca sistemul respirator să fie mai eficace. Aşadar, nu trebuie să-ţi faci griji decât în anumite situaţii. Sună-ţi medicul dacă:

  • inima ta bate repede şi simţi o gheară în piept
  • te doare pieptul
  • eşti brusc fără suflu
  • te simţi ameţită şi ai impresia că eşti pe punctul de a te prăbuşi
  • ai dificultăţi de respiraţie în timpul nopţii

 

Astmul

Dacă suferi deja de astm este posibil ca în timpul sarcinii să se agraveze. Multe femei sunt spitalizate din pricina astmului pe perioada sarcinii. Din fericire, cele mai multe medicamente pentru astm se pot lua şi în timpul sarcinii. Această boală trebuie controlată foarte bine fiindcă poate avea consecinţe grave, cum ar fi o naştere prematură sau o creştere a tensiunii în timpul naşterii. De asemenea, fătul poate avea o greutate mică la naştere.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *