Drăcila
Foto: biaplant.ro

Drăcila (Berberis vulgaris), cunoscută şi sub numele de lemn dulce, agriş-roşu, măcriş-păsăresc sau lemn-galben, este un arbust care creşte împreună cu alte tufişuri în zonele deluroase, la marginea pădurilor, pe câmp sau în zonele accidentate.

Arbustul este foarte spinos, cu o înălţime de până la trei metri şi dezvoltă rădăcini foarte puternice, de un galben intens la interior și galben-maro la nivelul coajei. Aceste rădăcină o ajută să se regenereze, chiar dacă este distrusă. Tulpina este rămuroasă și bine înarmată cu spini cafenii sau galbeni. Frunzele sunt alterne. Florile, grupate în niște ciorchini de circa șase centimetri lungime, au culoarea galbenă. Drăcila înflorește la sfârșitul primăverii și începutul verii. Fructul său este o bobiţă alungită, comestibilă, cu gust acru, astringent.

floare galbena
Foto: ziuaconstanta.ro

Pe vremuri, Drăcila se cultiva pentru fructele sale acrișoare, care erau conservate sub diverse forme și erau folosite de-a lungul anului în bucătărie, pentru a da savoare mâncărurilor.

La sfârşitul secolului al XVI-lea, începutul secolului al XVII-lea, grădinarul regal al Curții engleze, John Gerard, recomanda frunzele acestui arbust în loc de salată, dar şi pentru asezonarea cărnii.

În Orient, preponderent în Iran, fructele uscate de drăcila sunt folosite în pilaf asemeni stafidelor, dar și pentru sporirea savoarei chiftelelor din carne de miel sau a preparatelor de pasăre.

Pentru uz medicinal se recoltează fructele, frunzele, coaja, rădăcinile și florile din care se prepară infuzie, tincturi, extracte, sirop. Fructele sunt folosite și în alimentaţie, fiind bune pentru dulceaţă și pentru preparate de patiserie.

 

Scoarţa de drăcila conţine un număr mare de alcaloizi cum ar fi berberina, berbamina, oxiacantina, precum şi taninuri si răşini. Fructele de drăcila conţin glucoză, fructoză, acid malic, pectine, vitamina C.

 

Beneficiile utilizării drăcilei:

  1. tratează afecţiunile hepato-biliare, ale icterului, metroragiilor, stomatitei, gingivitei şi tuberculozei.
  2. sporeşte secreţia bilei și calitatea produselor biliare.
  3. dilată vasele de sânge, scăzând tensiunea arterială.
  4. măreşte contracţiile uterine.
  5. ajută în caz de constipaţii.
  6. acţionează în mod preventiv împotriva unor cancere.
  7. ameliorează cazurile de febră.
  8. vindecă scorbutul ( sub formă de infuzie, decoct, gem sau dulceață).
  9. stimulează musculatura netedă a intestinelor.
  10. calmează durerile de stomac şi ficat, dar şi durerile în piept (sub formă de ceai din rădăcină de drăcilă).
  11. ajută în cazuri de ulcerații ale pielii, varice, herpes, gingivite (sub formă de băi locale, gargară, spălături).
  12. uşurează digestia.
  13. tratează infecţiile fungice, edemele, durerile oculare, psoriazisul sau reumatismul.
  14. calmează durerile de gât ( sub formă de sirop).
  15. stimulează musculatura netedă a uterului, limitând senzaţia de durere.
  16. ajută la cicatrizarea rănilor.
  17. stimulează muşchiul cardiac.
  18. combate infecţiile, cum ar fi cea cu Helicobacter pylori.
  19. diminuează durerile provocate de menstruaţie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *