Dragobetele, ziua iubirii la români

Când eram copii, bunica ne povestea adsea despre o sărbătoare pe care noi nu o înţelegeam la vremea aceea şi pe care nici nu o celebram în nici un fel, aşa cum se întâmpla cu multe tradiţii pe care regimul comunist reuşise să le anihileze.

Dragobetele, ziua iubirii la români
foto; blog.floria.ro

Îmi amintesc însă cu mare drag, cum strângându-ne seara lângă sobă, bunica ne povestea cu atâta încântare despre obiceiurile din tinereaţea ei, legate de sărbătoarea de Dragobete.

Ne povestea cum se trezeau toţi tinerii foarte devreme în acea dimineaţă, îşi luau cele mai bune haine şi se întâlneau în centrul satului sau în faţă bisericii. Dacă timpul era favorabil, porneau cântând în grupuri către pădurea aflată în apropierea oraşului în căutarea ghioceilor şi a toporaşilor. Dacă vremea era urâtă se adunau la unii dintre ei acasă şi se ţineau de jocuri şi de poveşti. Această întâlnire se transforma, adesea, într-o adevărată petrecere, cu mâncare, băutură şi voie bună din belşug.

Fetele organizau un joc numit „zburătorit” şi fiecare băiat urmarea fata care îi plăcea. Dacă flăcăul era iute de picior şi fetei îi plăcea respectivul băiat, cei doi îşi furau un sărut. Sărutul era considerat semnul logodeni dintre cei doi tineri.

De Dragobete tinerii care se iubeau se logodeau simbolic, iar băieţii tineri legau fraţii de sânge.

Bunica ne mai povestea că în acea noapte, toate fetele tinere îşi puneau busuioc sub pernă pentru a visa cu cine se vor mărita.

Dragobetele este considerată prima zi de primăvară, şi bunica povestea că, de cele mai multe ori, mai ales când era cald şi frumos afară, tinerii îmbrăcaţi în costume populare împânzeau toate străzile oraşului cântând şi încingeau hore uriaşe.

Se pare că pe vremea aceea tinerii chiar ştiau să se distreze şi să se bucure de viaţă şi de iubire, mai bine chiar decât astăzi, deşi nu abundau de atâtea resurse cum sunt tineri din zilele noastre. Ei se bucurau numai de vocile lor, de voia bună, de ziua frumoasă şi de iubire!

Nu uitaţi sa iubiţi viaţă şi pe cei din jurul vostru!

Dragobetele, ziua iubirii la români

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *