Dudele negre și puterile lor magice
Foto: robingaustin.com

Dudul negru este un arbore foios deseori sălbăticit, originar din Persia. De mult timp este cultivat pentru fructele sale comestibile si este plantat, de multe ori naturalizat, în mare parte din Europa, Ucraina și estul Chinei.

Arborele este larg răspândit în Afganistan, Irak, Iran, India, Pakistan, Siria și Turcia. În secolul al XVII-lea, dudul a fost importat în Anglia în speranța că va fi util în cultivarea viermilor de mătase. Din păcate însă, viermii preferă dudele albe, aşa încât arborele a putut să se dezvolte armonios în multe gospodării.

Despre fructele sale se spune că îi înzestrează cu puteri deosebite pe cei care le consumă, deţine puteri magice, oferă oamenilor sănătate şi longevitate.

Dudul negru este cunoascut în popor sub mai multe denumiri, cum ar fi: agud, aior, cirici, frăgar negru, pomniţar cu pomniţe negre, sarcoji sau şovcar.

În tradiţia populară, dudele negre se terciuiau şi se storceau de zeamă, care se fierbea cu o cantitate îndoită de zahăr, obţinându-se un sirop foarte bun pentru prepararea gargarelor în amigdalite simple.

Cu mai bine de 1.000 de ani în urmă, indienii au fost primii care au vorbit despre calităţile tămăduitoare ale dudului.

De la dudul negru, se utilizează frunzele tinere şi fructele care conţin antocianozide și vitamina C, plus substanţele pe care le găsim și la dudul alb, (apă, zaharuri, proteine, grăsimi, celuloză, substanțe minerale, vitamina C, provitamina A, vitaminele B1, B2, PP, acid folic).

 

 

Beneficiile consumului de dude negre:

 1. combat insomnia.
 2. ajută la buna funcţionare a creierului.
 3. menţine buna funcţionare a inimii, rinichilor şi ficatului.
 4. ajută copiii să capete mai repede putere musculară.
 5. combate viermii intestinali.
 6. tratează afecţiunile pulmonare.
 7. ajută în diabet.
 8. folosit adesea ca laxativ.
 9. tratează eczemele (infuzia din frunze).
 10. combat glicozuria la bătrâni.
 11. ajută la tonifierea musculaturii.
 12. combate constipaţia.
 13. întârzie apariţia ridurilor şi a cearcănelor.
 14. reduc riscul apariţiei nodulilor la sâni.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *