Durerea de burtă a lui bebe: cum afli cauza?

Bebe are colici? Suferă de gastroenterită? Nu ştii ce are, dar observi că plânge destul de des în timpul zilei sau nopţii. Iată care ar putea fi cauzele durerilor de burtă ale celui mic şi ce poţi face ca să-l calmezi.

Durerea-de-burtă

Dacă bebe plânge disperat şi se răsuceşte este foarte probabil că suferă de dureri abdominale. Dar, durerea de burtă a lui bebe poate avea diverse cauze, chiar nu sunt uşor de descifrat uneori nici măcar de către mama lui.

Sunt colici dacă…

Are crize dureroase acompaniate de plânset care nu se poate opri, mai ales în primele trei luni. Crizele apar în ultimele ore din seară sau pe timpul nopţii şi pot dura de la 30 de minute la câteva ore şi pot fi acompaniate de vomă, regurgitări sau sughiţ.

Cauzele colicilor. Originile nu se cunosc. Se numesc colicile nou-născutului fiindcă se presupune că ar fi datorate prezenţei aerului care dilată intestinul. Se ştie că cei care suferă sunt mai mult bebeluşii care au un temperament nervos. În acest caz pot fi datorate tensiunii acumulate în timpul zilei.

Ce să faci şi ce nu în caz de colici?

–      Poţi diminua intensitatea durerilor culcându-l pe bebe pe burtică sau pe genunchii tăi, sau ţinându-l drept, aplecat pe umărul tău, exercitând o presiune uşoară pe burtica lui cu ajutorul mâinii.

–      Sau dacă aceste crize se prelungesc, pediatrul poate indica utilizarea de medicamente antispastice sau care absorb aerul ce se poate afla în stomăcelul lui.

 

Este o enterocolită dacă…

Are crize de vomă repetate, febră (chiar dacă mică), şi diaree cu scaune multe şi lichide de-a lungul zilei (între 6-20 de scaune pe zi), însoţite de dureri în timpul evacuării. Este posibil să apară şi urme de sânge în scaune, mai ales dacă este vorba de infecţii de origine bacteriană, cum este în cazul salmonelozei.

Cauzele gastroenteritei. Poate avea origine virală, mai ales iarna sau bacteriană, mai frecvente în timpul verii. Copiii pot lua uşor pe timpul verii această boală de la persoane infectate sau purtători sănătoşi.

Ce să faci şi ce nu în caz de enterocolită?

–      Crizele de vomă trebuie oprite cât de repede se poate, pentru a evita deshidratarea.

–      Îi poţi oferi lui bebe o soluţie de rehidratare care să fie administrată cu înghiţituri mici.

–      Nu trebuie să-i dai lui bebe produse lactate până nu trece faza acută a bolii, fiindcă lactoza conţinută poate agrava diareea.

 

Este o diaree cronică dacă…

Se manifestă timp de mai multe săptămâni (de obicei la copiii între 6 luni şi 3 ani), prin scaune semilichide (2-6 pe zi), uneori bogate în mucus. Aceste scaune conţin şi fragmente de hrană nedigerată şi cu un miros dezagreabil. Diareea nu este însoţită de vomă sau febră, iar copilul îşi păstrează vivacitatea şi aparenţa de sănătate.

Cauzele diareei cronice. Nefiind datorată unei boli nu este legată de intoleranţă sau alergii alimentare. Copilul elimină rapid reziduurile, în aşa fel încât scaunele nu au timp să se solidifice. De obicei diareea cronică apare în perioadele erupiţiei dentare sau ca urmare a unui stres.

Ce să faci şi ce nu în caz de diaree cronică?

–      În realitate, nefiind o problemă reală, nu trebuie să acţionezi într-un anume mod.

–      Copilul nu trebuie supus unui regim restrictiv, fiindcă acesta poate chiar agrava situaţia.

 

În oricare situaţie este bine să te consulţi şi cu medicul pediatru.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *