Cu toţii am auzit în ultima vreme termeni precum ecologic, biologic, organic, care desemnează, de fapt, acelaşi lucru. Pe de altă parte auzim şi de alimentaţia naturală, tradiţională. Între ele sunt câteva diferenţe.

traiesti-bio-sau-natural

De fapt, ar trebuie să trăim natural,aşa cum au făcut părinţii sau bunicii noştri. Dacă elimini din viaţa ta tot ce este artificial, chimic sau procesat nu ai decât de câştigat. În paralel, protejezi şi planeta şi te bucuri de toate beneficiile care decurg: alimente mai gustoase şi mai bogate în vitamine, eliminarea chimicalelor, a poluării, un organism mai sănătos, fără alergii sau boli cronice. Ca să nu mai vorbim de importanţa acestui tip de alimentaţie pentru copiii noştri. În realitate nu este uşor, fiindcă trăim într-o lume care tinde pe zi ce trece către artificial, înlocuitori şi multe substanţe chimice care grăbesc toate procesele din natură şi din organismul nostru.

Viaţă sănătoasă

Nu este uşor în zilele noastre, şi în special la noi, să trăieşti natural. Pe de altă parte ramura bio nu garantează produse organice 100%. Adesea acestea conţin conservanţi şi alţi aditivi, fiindcă legislaţia permite un anumit număr de astfel de substanţe chiar şi în produsele organice. Conform unor sondaje recente, în România piaţa produselor bio nu depăşeşte 1% din consumul total, faţă de alte ţări. Pentru început poţi să faci câteva gesturi simple: să cumperi legume şi fructe din piaţă, să mănânci unt în loc de margarină, miere în loc de zahăr. Să foloseşti detergenţi naturali (nucile de săpun se pot folosi la maşina de spălat) sau săpun de casă şi evident, să cauţi produsele cosmetice naturale, fără chimicale.

Nu confunda bio cu natural!

Adevăratele produse bio trebuie să fie certificate astfel. Adică, să fie obţinute din agricultura bio (ceea ce implică un pământ curăţat de pesticide şi insecticide, să nu fie crescute cu îngrăşăminte chimice, hormoni artificiali, să nu fie modificate genetic, să fie ambalate şi depozitate corespunzător. Există deja producători bio şi la noi, dar sunt puţini deocamdată. Multe produse sunt de import. Atenţie, însă! Nu toate sunt bio 100%. Urmăreşte rafturile bio din magazine, dar citeşte cu atenţie eticheta produsului înainte de a-l cumpăra! Poţi face şi cumpărărturi on-line. Fiindcă sunt deja multe site-uri de profil. Şi aici trebuie să ai grijă!

bio-sau-natural

Produsele ecologice certificate sunt marcate şi etichetate conform regelmentărilor din domeniu. Ele trebuie să aibă un certificat de calitate şi o siglă bio acreditată. Mai trebuie să aibă: numele şi adresa producătorului sau prelucrătorului,denumirea produsului, inclusiv metoda de producţie ecologică utilizată,numele şi marca organismului de inspecţie şi certificare (acreditat de către Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale).

Produsul alimentar natural provine din agricultura convenţională dar la obţinerea lui nu se utilizează aditivi alimentari de sinteză.

Produsul alimentar obişnuit e obţinut din materie primă provenită din agricultura convenţională, în care s-au folosit substanţe chimice de sinteză şi aditivi alimentari artificiali.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *