E mofturos dimineaţa

Nu e plăcut să începi ziua cu mofturi, mai ales dacă se repetă cam des. Toată familia e dată peste cap dacă cel mic se scoală cu faţa la cearşaf. E coleric, plângăcios din nimic, face criză după criză. Consolează-te, nu ţi se întâmplă numai ţie.

Uneori nici măcar nu vrea să mănânce. Ba nu-i plac cerealele, ba nu e bună cana, ba linguriţa nu e potrivită. Azi nu vrea banană… cunoşti deja cântecul.

De ce?

Te întrebi, pe bună dreptate, ce îl poate aduce pe cel mic într-o astfel de situaţie. Ce griji, ce probleme existenţiale poate avea el? Cu toate astea, vei afla că motivele sunt numeroase şi le poţi identifica. A avut coşmaruri noaptea? Se culcă prea târziu? Un copil obosit va fi mai fragil, mai coleric. Deci, începe cu analizarea nopţilor. Cât de agitat a fost, câte ore a dormit? Între 2 şi 6 ani un copil are nevoie de 10-13 ore de somn minimum. Evident că dacă se culcă târziu dispoziţia lui va fi afectată. Ai remarcat dacă nervozitatea lui se manifestă zilnic sau doar ocazional? Caută să faci diferenţa între dimineţile vesele şi cele triste. Descoperind ce cauzează indispoziţia lui va fi mult mai uşor să reglezi problema. Iată câteva piste de urmat:

  • se scoală prea devreme? Montează-i în cameră o lampă pentru copii prevăzută cu un ceas deşteptător care arată soarele la ora la care trebuie să se scoale. Dacă e luna, e încă noapte. Astfel vei programa ceasul să-l trezească mai târziu.
  • are coşmaruri? E normal. Copiii au tendinţa ca noaptea să retrăiască evenimentele din timpul zilei. Deci coşmarurile pot fi legate de stresul sau temerile din timpul zilei. Către 3 ani va începe să se teamă de monştrii, deci o veioză de noapte va fi bine venită. Nu îi spune seara poveşti care îl pot speria.
  • nu subestima binefacerile jucăriei preferate. Dacă adulţilor nu le place rutina, află că pentru cei mici este reconfortantă şi îi ajută să aibă o noapte mai puţin agitată şi să fie mai odihniţi când se trezesc.
  • evită să îi dai seara dulciuri sau produse îndulcite. Mai bine dă-i glucide cu eliberare lentă de energie, cum ar fi pastele sau cerealele.
  • dacă se trezeşte noaptea după un coşmar, evită să-l întrebi ce a visat. Calmează-l fără să-i pui întrebări atunci. Îţi poate da detalii a doua zi. Altfel rişti să îl trezeşti de-a binelea.
  • urlă dimineaţa ca să vii să-l dai jos din pat, chiar dacă poate şi singur? Rezistă să ajungi la el în cameră. Spune-i să stea liniştit că vei veni să îl vezi doar când va fi calm.
  • nu-i „cumpăra” calmul. Dacă plânge şi nu se calmează decât în faţa televizorului nu ceda. Poate fi o manevră.
  • culcă-l mai devreme. Nu te baza pe faptul că dacă se culcă mai târziu se va şi scula mai târziu. Nu se întâmplă mereu aşa.
  • seara nu-l lăsa la tv sau pe tabletă. De obicei ecranele stimulează. Mai bine citeşte-i o poveste.

Poate fi o fază pasageră

Nu uita că cei mici au perioade când sunt dezagreabili. Din fericire, nu durează mult. Înarmează-te cu răbdare şi ajută-l să depăşească momentele neplăcute.

 

About Author

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *