Efectele îngrijorătoare asupra organismului după consumarea unei singure cutii de Coca-Cola

Efectele îngrijorătoare asupra organismului după consumarea unei singure cutii de Coca-Cola
foto: dailymail.co.uk

Un fost farmacist din Marea Britanie, Niraj Naik, cunoscut şi sub numele de The Renegade Pharmacist aşa cum se semnează pe blogul său, a realizat un infografic interesant prin care arată tot ce se întâmplă în corpul nostru după ce bem o cutie de Coca-Cola.

Proiectul arată efectele acestei băuturi răcoritoare asupra corpului uman, de la prima înghiţitură până la 60 de minute după ce sucul a fost terminat, scrie dailymail.co.uk.

Aflăm aşadar, că după doar 10 minute de la consumarea unei cutii de Coca-Cola, în corpul nostru ajung 10 linguriţe de zahăr, ceea ce reprezintă practic cantitatea maximă recomandată de medici pentru o zi întreagă. Organismul nu respinge această băutură printr-o senzaţie de greaţă sau vomă datorită acidului fosforic pe care băutura îl conţine şi care combate senzaţia de dulce, conferind o aromă plăcută.

20 de minute mai târziu, nivelul de insulină din corp creşte foarte mult, astfel încât organismul nostru să facă faţă aportului exagerat de zahăr. Ficatul va reacţiona şi el, transformând acest aport de zahăr în grăsimi.

După 40 de minute, absorbţia de cofeină conţinută de această băutură, este asimilată complet! Tensiunea arterial creşte brusc, pupilele se dilată, iar ficatul trimite şi mai mult zahăr în sânge. Substanţă blochează acţiunea neurotransmiţătorului adenozină care comandă în general creierului să se liniştească şi să adoarmă.

După 45 de minute, producţia de dopamină din creier este stimulată, conferind astfel senzaţia de plăcere. Este acelaşi mecanism care funcţionează şi în cazul consumului de DROGURI.

La 60 de minute de la consumare, mineralele esenţiale organismuilui, cum sunt calciul, magneziul şi zincul ajung în intestine, iar proprietăţile diuretice ale cofeinei intar în joc. Doza mare de zahăr, sau de îndulcitori artificiali, stimulează eliminarea calciului prin urină.

În afară de pierderile masive de calciu, prin urină veţi elimina însă şi apă, sodiu şi electroliţi.

Acum este momentul când începe să aibă loc şi deshidratarea, dar şi o poftă puternică de dulce, ce poate genera o stare de iritabilitate.

Citat de sursa aminitia, Dl Naik, spune că “pe când lucram că farmacist, am ajutat multe persoane să reducă mult consumul de medicaţie pe termen lung. În special în cazul afecţiunilor de tip diabet, hipertensiune şi colesterol.”

Fostul farmacist povesteşte că mulţi oameni care suferă de astfel de afecţiuni, iau degeaba medicamentele recomandate de medic, dacă ei consumă băuturi acidulate şi îndulcite, în doze mari.

De-alungul timpului, farmacistul a făcut multe cercetări pe acest subiect şi a descoperit că sunt mulţi oameni de ştiinţă şi medici ce susţin teoria lui. Documentarul BBC “The Man Who Made Us Făt” vine şi întăreşte aceste convingeri.

Ella Allred, Nutriţionist tehnic la NutriCentre.com, spune că aceste informaţii ar putea să şocheze, dar totodată ne vor da o motivaţie solidă pentru a nu mai consuma astfel de băuturi.

Recent, autorităţile medicale din Marea Britanie au redus cantitatea maximă de zahăr recomandată zilnic de la 10 linguriţe la numai 7,5 linguriţe.

Zahărul şi cofeină stimulează aceleaşi centre ale plăcerii din creierul nostru ca şi drogurile precum cocaina şi heroina, ceea ce agravează şi mai mult efectul asupra corpului tău.

Consumul excesiv de Coca-Cola poate avea efecte foarte grave asupra organismului, în special în cazul copiilor.

De aceea este de preferat înlocuirea sucurilor dulci cu apă, limonadă sau suc de lămâie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *