Efectele miraculoase ale tincturilor din plante medicinale

Efectele miraculoase ale tincturilor din plante medicinale
Foto: blisstree.com

Tincturile sunt extracte din plante, frunze, flori, rădăcini sau toate la un loc, în combinaţie cu alcool alimentar de diferite grade. Deşi se găsesc de cumpărat la plafar sau la magazinele de produse naturiste, se pot prepara şi acasă, foarte simplu, fără efort şi, mai ales, cu convingerea că ai un produs sută la sută natural.

Tincturile din plante au un termen de valabilitate de doi ani de la data la care au fost culese plantele – cel mai lung dintre toate preparatele naturiste. La prepararea tincturilor se foloseşte numai alcoolul alimentar, votca sau ţuica făcută în casă. Nu folosiţi alcool metilic sau medicinal deoarece acestea pot provoca afecţiuni organice grave şi ireversibile.

Tincturile sunt substanţele pe bază de alcool, în care baza este asigurată de extractul din planta respectivă. Pot fi preparate în cantităţi mari, pentru a fi folosite mult timp, sau în cantităţi mici, folosite ca tonic facial. În prepararea tincturilor, vodca este cea mai utilizată. Ea se adaugă în apă, în proporţie de 25%.

Tincturile simple (dintr-o singură plantă)

Tinctura de aloe este recomandată pentru efectele biostimulatoare, cicatrizante, antimicrobiene, antituberculoase şi antitumorale date de principiile active extrase din frunzele de aloe.
Pe cale internă, se folosesc câte 10-30 picături, de 3 ori pe zi.
Pe cale externă se aplică direct pe ulceraţii, plăgi şi arsuri, grăbindu-le vindecarea.
Dă rezultate foarte bune în boli de piele precum tuberculoza cutanată, pionefrite sau lupus eritematos. Administrată intern, tinctura de aloe ameliorează şi vindecă boli digestive şi tumori.

Tinctura de cimbrişor se foloseşte pe cale internă în tuse convulsivă, tuse spastică, astm, răguşeală, anorexie la anemici; acţionează ca antiseptic asupra ficatului şi rinichilor, ameliorându-le funcţia; elimină viermii intestinali.
Se administrează câte 20-30 picături pe zi pentru copii şi 30-60 picături pe zi pentru adulţi.
Extern, tinctura de cimbrişor se foloseşte sub formă de: tamponări, masaje, comprese, gargară, fricţionarea musculaturii membrelor şi coloanei vertebrale; în dezinfectarea şi cicatrizarea rănilor, scleroza în plăci (leuconevraxita).

Tinctura de coada-şoricelului se foloseşte pe cale internă pentru eliminarea viermilor intestinali (10-20 picături în ceai care se bea dimineaţa pe stomacul gol); în leucemie, pentru reînnoirea sângelui (se folosesc 10-20 picături pe zi).
Extern, se pun comprese şi se fac spălături pentru calmarea tenurilor înroşite şi iritate, arsuri, plăgi purulente, eczeme, ulcer varicos, hemoroizi; spălături bucale în abcese dentare.
În boli interne (enterocolite, colici gastrice, cistite, dismenoree, hipermenoree, mărirea secreţiei biliare) se iau câte 10-15 picături de 3 ori pe zi.

Tinctura de sunătoare se foloseşte la prepararea apei de gură (se face gargară cu 10 ml tinctură dizolvată în 100 ml apă fiartă şi răcită).
În boli reumatice, se fac frecţii pe zonele dureroase.
În boli de piele, arsuri şi degerături se pun comprese îmbibate cu tinctură de sunătoare. Pe cale internă se utilizează de la 20-30 picături până la 6 linguriţe pe zi pentru depresii nervoase, icter infecţios, insomnii, somnambulism, boli urinare, incontinenţă urinară, dereglari ale ciclului menstrual. Tratamentul durează 7 zile. Se poate relua după 2-3 zile de pauză.

Tinctura de gălbenele se foloseşte pe cale externă în afecţiuni bucale infectate şi gingivite, sub formă de gargară şi spălături bucale; pentru infecţia cu trichomonas, leucoree şi candidoza se fac spălături vaginale în diluţie cu apă; pentru dezinfectarea ulceraţiilor cronice purulente, pentru eczeme, arsuri şi degerături se fac spălături sau se pun comprese; de asemenea, sub formă de frecţii se foloseşte în întinderi musculare, spasme musculare şi înţepături de insecte.
Pe cale internă se folosesc 10 până la 60 picături, dizolvate în apă sau ceai, pentru tratarea bolilor gastro-intestinale, curăţirea sângelui de toxine, viroze, infecţii bacteriene şi întărirea vederii.
În bolile neoplazice, inflamaţii ale ganglionilor şi pentru diminuarea efectelor menopauzei se iau ca adjuvant câte 30 de picături pe parcursul unei zile. Sub formă de masaje, comprese sau adăugată la apa de baie, combate micozele picioarelor.

Tinctura de rostopască are acţiune antibiotică asupra unui număr mare de agenţi patogeni; are acţiune antitumorală (distruge celulele canceroase în multiplicare), acţiune coleretic-colagogă, fiind indicată în colecistopaţii (inflamaţii ale vezicii biliare), litiaze biliare (pietre în vezica biliară), boli de ficat.
Tinctura de rostopască are acţiune sedativă asupra centrilor nervoşi superiori şi în special asupra coronarelor. Stimulează respiraţia şi scade tensiunea arterială; dă rezultate bune în insuficienţa cardiacă şi angina pectorală.
Are acţiune antispastică asupra tractului gastro-intestinal. Pe cale internă se administrează 10-20 de picături pe zi, dizolvate în ceai sau apă. Extern, se foloseşte sub formă de tamponări şi masaje în: boli de piele, negi, pecingine, mătreaţă, muşcături de insecte şi şerpi.

Tinctura de propolis are un spectru foarte larg de acţiune farmacologică: bacteristatică, antifungică, analgezică, trofică şi regeneratoare a ţesuturilor, cicatrizantă şi antiinflamatoare.
– Pe cale externă se utilizează în afecţiuni dermatologice (eczeme, arsuri), prin tamponări, fără a se pansa locul respectiv. Se mai utilizeaza în boli ORL şi boli ale cavităţii bucale (gingivite, stomatite, abcese, parodontoză), sub formă de gargară şi spălături bucale – câte 30-40 picături dizolvate în apă. Intern, se iau 20-30 picături pe zi, cu o oră înaintea meselor, pentru normalizarea tensiunii arteriale. În cazuri de alcoolism, 50 de picături dizolvate într-un pahar cu apă rece, administrate omului beat îl vor face să se trezească.
– Câte 10 picături de tinctură dizolvate într-un pahar cu apă, luate cu o oră înaintea meselor, dau rezultate foarte bune într-o mare gamă de boli (pulmonare, digestive, ginecologice, boli ale sistemului nervos şi boli glandulare).

 

Tincturile complexe (din combinaţii de plante)

Tinctura antiacneică ameliorează sau în cele mai multe cazuri elimină acneea.
Se utilizează pe cale externă sub formă de tamponări, de 2-3 ori zilnic. Având în vedere multiplele cauze interne care generează acneea, concomitent cu tratamentul extern se face şi un tratament intern cu următoarele ceaiuri: sunătoare, gălbenele, salcie, muşeţel, pin, brusture, cicoare şi hamei (se beau 2-3 ceaiuri pe zi din acest amestec de plante). Cura durează 4-6 săptămâni şi se poate relua după două săptămâni.

Tinctura antianemică este obţinută din mai multe plante medicinale cu rol în formarea globulelor roşii prin stimularea măduvei hematogene şi îmbogăţirea sângelui în fier şi vitamine.
Pe cale internă se utilizează câte 3 linguriţe pe zi, dizolvate în „Ceai antianemic” îndulcit cu miere de albine.

Tinctura anticolitică este un extract natural hidroalcoolic realizat dintr-o combinaţie de plante medicinale cu rol antiseptic intestinal, antivomitiv, carminativ, antispasmodic şi sedativ.
– Se utilizează pentru calmarea colicilor intestinali şi stomacali atât la copii, cât şi la adulţi; combate indigestiile însoţite de greţuri, gazele, aciditatea gastrică şi enterocolitele. Pe cale internă se dozează câte 8-15 picături, de 3 ori
pe zi, dizolvate în „Ceai anticolitic”.

Tinctura antigripală este preparată dintr-o mare varietate de plante medicinale cu rol depurativ, emolient, antiseptic, calmant, antispasmodic, antiviral şi antimicrobian. Se utilizează în stări gripale însoţite sau nu de febră. Se administrează câte 4-6 linguriţe de două ori pe zi, dizolvate în „Ceai antigripal” îndulcit cu miere de albine (neîndulcit pentru diabetici). Extern, se fac inhalaţii cu vapori de tinctură, gargară, baie generală în care se pune tinctura antigripală şi ceaiuri din plante („Flori de câmp”).

Tinctura antistres este un extract natural obţinut din plante medicinale cu rol sedativ asupra sistemului nervos central. Se utilizează în stări de oboseală, stres, insomnii, stări de agitaţie nervoasă, tulburări cardiace şi digestive.
Tratamentul intern constă în administrarea a 10-15 picături de 3 ori pe zi, ultima doză seara, la culcare. Extern, se fac băi generale în care se adaugă tinctura antistres sau infuzie din plante sedative (tei, sunătoare, sovarv, cimbru, mentă, ciuboţica cucului) sau „Ceaiul Antistres”.

Tinctura contra căderii părului este obţinută din mai multe plante medicinale cu rol în regenerarea părului, întărirea rădăcinii părului, înlăturarea mătreţei şi seboreei. Tratamentul constă în masaje zilnice sau de 2-4 ori pe săptămână.
Pe lângă tratamentul extern, se recomandă şi un tratament intern (2-3 căni de ceai obţinut din următorul amestec de plante: urzică, mesteacăn, stejar, nuc, ţintaură, brusture, hamei şi salvie).

Tinctura gastrică este un extract natural hidroalcoolic obţinut din plante medicinale cu acţiune astringentă, antiseptică, cicatrizantă şi hemostatică.
Tinctura gastrică se utilizează în hiperaciditate gastrică, ulcer gastric şi duodenal, spasme gastro-intestinale, gastrite. Se consumă înaintea meselor principale câte 3 linguriţe de tinctură, dizolvate în „Ceai gastric”. Tratamentul durează 6 săptămâni.

Tinctura hepato-biliară are acţiune coleretică şi colagogă, antispastică, bactericidă, decongestivă, antiseptică şi antiinflamatoare.
Se utilizează pentru stimularea şi îmbunătăţirea funcţiei hepatice, insuficienţă biliară, colecistite subacute şi cronice, ciroza hepatică şi diskinezii biliare. Se utilizează câte 10 picături de 3 ori pe zi, adăugate în „Ceai hepato-biliar”. Tratamentul durează 4-6 săptămâni.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *