Egipt
Foto: blendspace.com

Mare, plaje private cu nisip fin, scufundări, surf, deşert pentru aventurieri, piramide, temple, morminte şi misterele faraonilor, într-un cuvânt, Egipt.

Pe teritoriul Egiptului este concentrată o treime din monumentele lumii antice din lumea întreagă. Fiecare piatră stă mărturie istoriei de 5000 ani concentrată în jurul eternei văi a Nilului, unul dintre leagănele civilizaţiei umane. Deşi cartea de vizită a Egiptului o reprezintă Piramidele din Giza şi misteriosul Sfinx, există şi numeroase alte obiective turistice şi locaţii interesante.

Egiptul este renumit nu doar prin locaţiile admirate de toată lumea, ci şi pentru condiţiile de sejur confortabil pe care le oferă în staţiunile moderne, în continuă dezvoltare în ultimele decenii. Foarte populare, acestea se întind liniar pe continent – El Gouna, Hurghada, Makadi Bay, Soma Bay, Safaga, Marsa Alam iar în peninsula Sinai – Sharm El Sheikh, Taba, Dahab, Nuweiba, reprezentând locaţii ideale atât pentru odihnă, cât şi pentru practicarea sporturilor nautice, precum diving sau kite-surf.
Frumuseţea şi varietatea ţărmurilor Mării Roşii uimesc şi atrag nenumăraţi turişti cu plajele de nisip fin şi lumea subacvatică – cu cele peste 1500 de specii de peşti viu coloraţi sau superbele recifuri de corali.

 

Oraşe şi obiective în Egipt

Cairo – capitala Egiptului este un amestecu de nou şi vechi, de la perioada antică, la cea medievală şi terminând cu cea modernă, de la oamenii de afaceri în costume, la localnici îmbrăcaţi în costume tradiţionale. Orașul se poate împărți în mai multe zone:
– cartierul islamic cu moschee, fortăreață medievală, Citadela şi bazarul mare Khan El Khalili cu aer pătruns de mireasma florilor și de aroma condimentelor.
– cartierul creştin: mai vechi cu câteva secole decât cel islamic, cu biserici şi locuri sfinte. Este unul dintre primele locuri din lume unde s-au stabilit comunități creștine.
– cartierul/platoul Giza, pe malul vestic al Nilului cu piramidele faraonilor Keops, Kefren și Mikerinos şi renumitul Sfinx cu trup de leu și față de om.
Cairo este o metropolă cu o viață ce pulsează, în care se îmbină perfect prezentul modern cu istoria antică.

Cairo
Foto: hdtimelapse.net

Alexandria – este al doilea oraş ca mărime din Egipt, după Cairo. Oraşul vechi este îngropat sub oraşul modern şi arheologia alexandrină progresează mai ales cu ocazia lucrărilor urbanistice. Pe de altă parte, scufundarea unei fâşii de litoral a făcut să dispară sub apă cea mai mare parte din clădirile elenistice: nu se mai văd nici Farul nici Biblioteca, nici Muzeul. Denumită şi perla litoralului mediteraneean, Alexandria este un oraş care îmbină arhitectura greacă cu cea arabă. A fost primul oraş întemeiat de Alexandru Macedon, destinat să-i poarte numele, pe lângă altele, aflate pe continent asiatic.

Alexandria
Foto: weepingredorger.wordpress.com

Luxor – există puţine locuri în lume care pot fi numite „muzeu în aer liber”, însă oraşul Luxor este cu siguranţă unul dintre ele. Aici se simte încă adierea istoriei, deoarece tocmai aici, pe teritoriul Tebei, s-a aflat cândva capitala faraonilor. Acest oraş din Egiptul de Sus, numit în limba străvechilor egipteni si Wasen sau Nuwe, se întindea cândva pe ambele maluri ale Nilului.

Luxor
Foto: tourist-destinations.com

Hurghada – oraşul este împărţit în trei zone-Sheraton Road, El Dahar şi Promenade. Strada Sheraton este cea mai aglomerată stradă din oraş cu numeroase bazaruri, cafenele, supermarketuri, farmacii, bănci, restaurante şi cluburi de noapte. Promenada (Village Road) este mult mai liniştită decât promenada din Sheraton, dar în acelaşi timp aici se observă mai puţin stilul de viaţă şi cultura locală decât în oricare altă parte a oraşului. Dahar este „acasă” pentru majoritatea localnicilor care locuiesc în zonă, dar aici se găsesc şi hoteluri, primaria, acvariul, biblioteca, cea mai mare moschee şi piaţa alimentară.

Hurghada
Foto: youtube.com

Sharm El Sheikh – importanţa strategică a condus la transformarea acesteia dintr-un sat de pescari într-un important port şi bază navală pentru marina egipteană.

Sharm El Sheikh
Foto: travelchatter.dailymail.co.uk

Soma Bay – dispune de unele dintre cele mai frumoase plaje de nisip de la Marea Roşie şi vederi panoramice ale munţilor din deşert şi cer albastru.

Soma Bayjpg
Foto: telegraph.co.uk

El Gouna – un oraş de sine stătător pe frumoasa coastă a Mării Roşii, oferă un stil de viaţă de neegalat. Construit pe 10 km de plajă, oraşul de 10.000 de locuitori se răspândeşte în insule şi lagune.

El Gouna
Foto: vivamost.com

Makadi Bay – este renumită pentru hoteluri de lux, soare tot timpul anului, plaje aurii si apele cristaline ale Mării Roşii.

Makadi Bay
Foto: en.wikipedia.org

Safaga – este o zonă turistică ce constă din mai multe bungalouri şi case de odihnă. Portul oraşului era cunoscut încă din epoca antică şi medievală, mărfurile fiind aduse în valea Nilului cu cămile.

Safaga
Foto: joachimgerhard.de

Dahab – satul pescăresc de odinioară este considerat unul dintre cele mai prețioase destinații de scufundare din zonă datorită celebrului loc de scufundare Blue Hole – un fel de peșteră subacvatică cu o lățime de 50 m și o adâncime de 100 m.

Dahab
Foto: perryandjody.wordpress.com

Nuweiba – o staţiune mult mai mică, liniştită, cu plaje largi şi nisip fin. Un loc ideal de relaxare pentru cei care îşi doresc să scape de stres.

Nuweiba
Foto: looklex.com

Piramidele – în Egipt au fost descoperite în decursul timpului peste 100 piramide, unele mai mici, altele mai mari, dar cele mai cunoscute sunt cele trei mari piramide de la Giza: Khufu (Kheops), Kafhre ( Khefren) si Menkaura (Mikerinos). Acestea au intrat şi în topul celor 7 minuni ale lumii antice, fiind singurele din cele şapte, încă existente.

piramidele
Foto: freethoughtblogs.com

Turnul Cairo – construit în perioada 1956-1961, este un turn de televiziune din beton, clasat pe locul patru între cele mai înalte turnuri din lume şi oferă vizitatorilor cea mai bună vedere a oraşului.

Turnul Cairo
Foto: answersafrica.com

Mănăstirea Sfântul Pavel Tebeul – ridicată în cinstea unuia dintre cei mai mari sfinţi şi sihaştri ai Egiptului, pe locul în care se află peştera în care Sf. Pavel a trăit. Aici se află moaştele Sf. Pavel. Mănăstirea are trei biserici. Biserica Sfântului Pavel Anahoretul, construită sub pământ, în peştera în care au fost găsite, şi sunt păstrate şi astăzi, Sfintele sale Moaşte. Celelalte două biserici sunt închinate, una Sfântului Mercurie, şi alta Sfântului Arhanghel Mihail.

Manastirea Sfântul Pavel Tebeul
Foto: en.wikipedia.org

Mănăstirea Sfânta Ecaterina – o mănăstire la picioarele Munţilor Moise şi Sinai din Egipt. A fost construită pe locul unde se crede că Moise a văzut Rugul Aprins, care este şi acum viu. Cu toate că este cunoscută sub numele de Sfânta Ecaterina, numele său real este Mănăstirea Schimbării la Faţă. Uneori mai este cunoscută ca Mănăstirea Rugului Aprins. Este una din cele mai vechi mănăstiri creştine din lume.

Mănăstirea Sfânta Ecaterina
Foto: earthxplorer.com

Mănăstirea Sfântul Anthony a marcat începutul tradiţiei monastice, şi este cea mai veche şi cea mai mare mănăstire din Egipt.

Manastirea Sfantul Anthony
Foto: panoramio.com

Cetatea de El-Quseir este o fortăreaţă otomană, care datează din secolul 16. Mai târziu a fost ocupata şi modificată de francezi, şi după o bătălie mare în secolul 19, a fost ocupată de britanici, care i-au adăugat o poartă fortificată.

Cetatea de El-Quseir
Foto: marsaalamtransport.com

Farul din Alexandria una dintre cele şapte minuni ale lumii antice a fost construită în secolul al III-lea î.Hr. în Egipt pe insula Pharos de lângă orașul antic Alexandria (de la această insulă provine și cuvântul românesc „far”). La început farul a fost doar un simbol al portului, apoi a devenit indicator pentru marinari, a fost pentru mult timp cea mai mare clădire făcută de om. În 1303 și 1323 două mari cutremure au distrus farul.

Farul din Alexandria
Foto: panoramio.com

Biblioteca din Alexandria a fost cea mai renumită şi bogată bibliotecă a antichității cu peste 900.000 de pergamente. Distrugerea parţiala a bibliotecii este atribuită perioadei din timpul războiului civil de la sfârşitul sec. III d.Hr. iar o aripă a bibliotecii a fost distrusă de creştini în anul 391.

Biblioteca din Alexandriaf
Foto: egyptqueen.com

Templul din Luxor sau “oraşul celor 1000 de porţi”, este construit aproape în totalitate de către faraonii Amenhotep III şi Ramses II, în jurul anilor 1400 d.Hr. A fost construit pentru a celebra venirea “noului an calendaristic” sau sărbătoarea Opet.

In Karnak temple, Luxor, Egypt
Foto: famouswonders.com

Valea Regilor morminte regale din perioada dinastiilor 18-20 aşezate la poalele unor creste muntoase ce se înalță deasupra peisajului. Timp de aproape 500 de ani, faraonii au fost înmormântați în morminte săpate în stâncă dintre care cel mai cunoscut este monumentul funerar al lui Tutankhamon. Aceste morminte sunt împodobite cu minunate basoreliefuri și mici picturi viu colorate.

Valea Regilor
Foto: overlandingafrica.wordpress.com

Valea Reginelor cu mormintele acestora și ale copiilor regilor. Din complexul de temple funerare, impresionant este Deir el-Bahri, un templu al reginei Hatshepsut.

Valea Reginelor
Foto: mikeince.com

 

Curiozităţi despre Egipt

  • Valea Regilor din Egipt cuprinde 63 de morminte, adăpostind faraoni, nobili şi familiile acestora. Dintre toate aceste morminte doar 20 adăpostesc regi egipteni, printre care se număraă Tutankhamon, Ramses, Ahmose, Amenhotep şi Akhenaton, restul fiind ale familiilor acestora şi ale nobililor. Mormintele sunt foarte diferite între ele, numărul de camere şi dimensiunea acestora variind în funcţie de rangul familiei. Unele dintre ele ajung până la 13 încăperi. Pe pereţi se găsesc picturi şi texte egiptene.
  • Deşi Egiptul este cunoscută ca fiind ţara piramidelor, în realitate ţara cu cele mai multe piramide este Sudan. Dacă în Egipt au fost descoperite 110 piramide, Sudanul se poate lăuda cu un numar de 223 piramide, adică puţin mai mult decât dublu.
  • Prima piramidă egipteană a fost construită în anii 2600 î.Hr, şi este cunoscută ca fiind “Piramida în trepte a regelui Djoser”. Aceasta a fost ridicată între anii 2667 şi 2648 î.Hr, pentru a acoperi mormântul regal şi a-l proteja împotriva jafurilor. Înălţimea era de 62 de metri, iar suprafaţa de 13.000 metri².
  • Dintre cele 7 minuni ale lumii, singura care s-a păstrat este Marea Piramidă din Giza cunoscută şi ca Piramida lui Kheops. La ridicarea acesteia au lucrat peste 100.000 de oameni, piramida fiind terminată în nu mai puţin de 20 de ani. S-au folosit peste 2.500.000 metri cubi de piatră şi a fost cea mai mare construcţie din lume timp de 3600 de ani, având 146 m înălţime, până la construirea celor două turnuri ale Catedralei Lincoln din Anglia (160m), în anul 1300.
  • Luxor este cunoscut ca fiind cel mai mare muzeu în aer liber al lumii.
  • Ramses II a fost cel mai mare faraon al Egiptului. El a condus ţara timp 60 de ani şi a avut peste 90 de copii.
  • Marile Piramide din Egipt au fost albe atunci când au fost construite, datorită stratului de calcar cu care erau acoperite. În timp acest strat s-a distrus ajungând la culoarea actuala.
  • Egiptul este ţara cu cea mai numeroasă populaţie arabă.
  • În Egiptul Antic argintul era considerat mai valoros decat aurul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *