Emiratele Arabe Unite. Perla Golfului Arab


Emiratele Arabe Unite, reprezintă una dintre destinaţiile cele mai sigure ale Orientului Mijlociu. Este o destinaţie exotică, cu un stil de viaţă cosmopolit, care combină confortul şi strălucirea occidentului cu şarmul unic şi ospitalitatea lumii arabe: localnici îmbrăcaţi în robe tradiţionale, dansuri şi muzica specifice culturii lor, muzee, vestigii şi multe alte dovezi ale legăturii oraşului cu istoria sa, în ciuda dezvoltării economice înfloritoare din ultimii ani. Emiratele Arabe Unite reprezintă o federaţie compusă din 7 emirate din partea estică a peninsulei arabică. Cele 7 emirate sunt: Abu Dhabi (cel mai mare – ocupând peste 86% din suprafaţă), Dubai, Fujairah (situat în Golful Oman, cu ieşire la Oceanul Indian), Sharjah, Ajman, Ras al-Khaimah şi Umm al-Quwain, ultimele patru fiind legendare pentru piraţii lor. Emiratele Arabe Unite este cea mai dezvoltată ţară arabă datorită resurselor naturale alcătuite în principal din resurse de petrol şi gaze naturale şi, în acelaşi timp, cea mai dezvoltată ţară arabă din punct de vedere turistic. Prosperitatea statului a crescut odată cu investiţiile străine directe, ceea ce a determinat şi o dezvoltare în domeniul demografiei. În fiecare emirat, conducătorul, sheicul poate afecta radical modul de viaţă din emiratul său. De exemplu, şeicul Dubai-ului este o persoană foarte modernă, iar acest lucru se reflectă foarte bine în direcţia modernistă şi deschisă spre Occident urmată de Dubai.

Emiratele Arabe Unite este a patra ţară ca mărime din Peninsula Arabă după Arabia Saudită, Yemen şi Oman.
Emiratele Arabe Unite sunt caracterizate de o climă subtropicală deşertică, toridă şi uscată tot timpul anului, temperatura medie anuală fiind de 24,1° C în Abu Dhabi şi de 26,7° C în Dubai. În zona de coastă, temperaturile ajung în luna august la valori extreme de până la 45°C, iar umiditatea poate să atingă niveluri maxime de 99%. Cele mai ploioase luni sunt ianuarie şi februarie, cantitatea cea mai mare de precipitaţii căzând în munţi. Caracteristice pentru Emiratele Arabe Unite sunt şi furtunile de nisip, însoţite în general de ‘Shamal’, un vânt puternic care bate de le nord la vest şi de ‘Chamin’, un vânt fierbinte care bate dinspre sud în timpul verii. Sezonul propice este din octombrie până în mai (iarna), atunci când temperaturile variaza între 20°C şi 35°C, cele mai favorabile luni pentru vizitare fiind octombrie-noiembrie şi martie-aprilie.
Ţara este dominată în special de un peisaj deşertic, mai ales în emiratul Dubai, acolo unde desertificarea cuprinde peste 90% din suprafaţa sa. Deşerturi plate cu dune de nisip se găsesc şi în partea de sud şi vest, acolo unde sunt îmbinate cu platouri de sare desfăşurate de-a lungul coastei. În zona centrală se găseşte Marele Deşert de nisip Rub al-Khali. Câmpiile şi regiunile deşertice se întrepătrund în interiorul ţării, unde îşi fac simţită prezenţa oazele, cele mai mari fiind Al Ayn şi Liwa. În nordul ţării se găsesc platouri pietroase şi lanţul montan Al Hajar. Masivul Oman, caracterizat de munţi abrupţi, cu înălţimi de până la 300 m, se întinde de-a lungul pensinsulei până în nord, spre Capul Musandam. Un peisaj spectaculos se găseşte în emiratul Fujeirah, care îmbină panorama munţilor Al Hajar cu lacuri, râuri şi cascade.
Zona de coastă are o lungime de aproximativ 750 km, însă peisajul său este foarte dinamic, datorită mareelor deosebit de puternice, fiind caracterizat de bancuri de nisip, zone cu ape puţin adânci, zone mlăştinoase şi recifi de corali.
Capitala Emiratelor Arabe Unite este Abu Dhabi iar cele mai importante oraşe sunt Dubai, Sharjah, Ajman, Rweis, Al’Ayn, Fujairah şi Aradah.
Emiratele Arabe Unite oferă excelente facilităţi pentru sport şi recreere, golf sau sporturi acvatice, safari în deşert, croaziere sau pur şi simplu posibilitatea de a te relaxa la soare şi de a te bucura de curăţenia şi strălucirea plajelor. Dubaiul este singurul emirat din ţară în care alcoolul este permis, făcând astfel turismul mult mai atractiv, în special pentru oamenii de afaceri. În Emirate, una din cele mai mari atracţii turistice este plaja. În aceste ape se practică diverse sporturi de apă precum scufundările care sunt foarte căutate în special în lungul coastei estice a Oceanului Indian. În contrast cu legile naturale ale climei, în Dubai este posibilă practicarea skiului din decembrie 2005. Este a treia mare pârtie interioară de ski, măsurând 400 m şi folosind 6000 tone de zăpadă.

Pasionaţii de natură pot cutreiera dunele de nisip din Abu Dhabi sub cerul înstelat, călare pe o camilă, pot face scufundări în apele pline de corali ale Golfului Persic, lângă plajele neexplorate de lângă Ras Al-Khaimah, sau o excursie la Hatta, pentru a admira magnificele peisaje montane desprinse parcă din altă lume.
Zona istorică a capitalei Abu Dhabi, este o adevărată incursiune în trecutul oraşului, când acesta nu era încă împânzit de clădiri uriaşe şi mall-uri luxoase.
Curiozităţi despre Emiratele Arabe Unite:
- Burj Khalifa, denumit anterior Burj Dubai, este cea mai înaltă clădire din lume, măsurând 828 m înălțime;
- Burj al-Arab este cea mai înaltă clădire din lume folosită exclusiv ca hotel (321 de metri înălţime). Este situat pe o insulă artificială, la 280 m depărtare de plaja Jumeirah, fiind legat de ţărm printr-un pod privat curbat;
- Marea Moschee din Bur Dubai – Jumeirah are cel mai înalt minaret din tot oraşul (circa 70 m şi nu mai puţin de 45 de domuri din sticlă şi oţel), reprezentând principalul loc de rugăciune din emirat;
- Cursele de cămile sunt considerate sport tradiţional. Există 15 circuite în cele şapte emirate;
- În renumita piaţă de aur Gold Souq din cartierul comercial Deira, înfiinţată în 1940, se găsesc peste 300 de magazine care vând bijuterii din aur;
- Cea mai mare uzină de desalinizare din lume se găseşte în Emiratele Arabe Unite şi se numeşte Jebel Ali Desalination Plant, cu o producţie totală de peste 300 de milioane m³/an.