Eritemul fesier se produce când pielea bebelușului tău este iritată din pricina umezelii. Apare fiindcă pielea copilului este foarte sensibilă. Până schimbi scutecul cu unul curat, deja pielea s-a iritat și s-a înroșit. Sunt anumiți factori care pot favoriza apariția acestei neplăceri. Iată care sunt aceștia, cum îi poți preveni și trata.

eritemu- fesier

Cele mai frecvente cauze:

–         iritația poate fi produsă de urină și scaune acide;

–         mai poate apărea cu prilejul consumului de noi alimente;

–         din cauza unei sensibilități crescute a pielii;

–         ca urmare a diareei;

–         poate fi legată de apariția unei ciuperci, cunoscută și sub numele de candida. Mai exact, în urma tratamentelor cu antibiotice, care predispun nu doar la eritem fesier, ci și la dezvoltarea infecției cu candida;

–         mai poate apărea din cauza dermatitei seboreice a sugarului, a psoriazisului;

–         din cauza unor chiloți din plastic prea strâmți sau ermetici care împiedică uscarea sau care freacă pielea.

Cum îl poți preveni

Cea mai bună metodă de prevenire a eritemului fesier este să schimbi cât mai des scutecul copilului, mai ales dacă are diaree. În această perioadă e bine să aplici și o cremă protectoare, fără parfum, care îi protejează pielea. Există nenumărate produse, de la Sudocrem la Bepanten. Poți încerca să schimbi și marca de scutece pentru o perioadă. Fii atentă și la dimensiuni!

Cum îl tratezi

–         Când schimbi scutecul, spală-l pe bebe cu un săpun pentru piele sensibilă, cu apă călduță, apoi clătește bine și usucă perfect zona prin tapotare, nu frecare. Dacă a făcut doar pipi, poți să nu utilizezi săpunul, ci doar apă călduță.

–         Aplică un unguent fără parfum sau o cremă care conține oxid de zinc, pentru a proteja și lubrifia pielea iriată, de fiecare dată când îl schimbi. Chiar dacă crema mai este pe piele la următorul schimb de scutec, spal-o bine cu apă și săpun și apoi aplică un strat nou. Nu folosi aceeași cremă pentru doi copii și evită să bagi mâna în cutia de cremă cu degetul pe care l-ai folosit și prima dată. În general sunt mai efciente cremele care usucă, decât cele grase.

–         Nu folosi pudră de talc în acest caz și nici șervețele umede, doar dacă nu sunt parfumate și nu conțin alcool.

–         În măsura în care este posibil ține-l în fundulețul gol pentru mici perioade de timp, în aer liber. Se va simți mai bine și eritemul se va vindeca mai repede.

–         Dacă s-a produs infectarea bacteriană este nevoie și de antibiotice orale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *