Este cel mic pregătit să rămână singur acasă?

0

A venit vara iar copilul tău este în vacanță. Pentru el lunile de libertate sunt un motiv de bucurie, însă pentru părinți sunt, adesea, un motiv de preocupare. În grija cui lași copilul pe durata zilei? Este suficient de responsabil să rămână câteva ore pe zi acasă singur?

copil-singur-acasa

Deși fiecare familie este unică, există câteva moduri în care poți decide dacă este o idee bună să îți lași copilul singur acasă:

  • Cunoaște copilul regulile de bază ale siguranței personale și știe la cine să apeleze în cazul în care are nevoie de ajutor?
  • Este copilul capabil să îndeplinească diverse activități (precum igiena personală, menținerea curățeniei casei, încălzirea mesei de prânz preparată de părinți etc.) pe cont propriu?
  • Dorești, ca părinte, să fixezi responsabilități stricte și sancțiuni pentru nerespectarea acestora, pe care să le respecți fără excepție?

Dacă răspunsul la toate cele trei întrebări este unul afirmativ, trebuie, totuși, să ții cont de câteva sfaturi:

  • Fii cât mai explicit atunci când îi prezinți copilului care îți sunt așteptările. Nu te aștepta ca el să cunoască regulile dacă tu nu i le spui. Nu uita să menționezi dacă are voie să invite prieteni în lipsa ta sau dacă poate ieși singur din casă în acest interval.
  • Explică-i copilului care sunt consecințele nerespectării unei promisiuni. Fixați împreună pedepse pentru toate tipurile de greșeli pe care le-ar putea face.
  • Gandește-te la recompense pentru fiecare sarcină îndeplinită în mod responsabil pentru a-l motiva. De exemplu, promite-i că îl lași în excursia mult visată sau că îi cumperi un lucru pe care și-l dorește de mult timp. Este extrem de important ca orice promisiune pe care i-o faci să fie îndeplinită, altfel copilul își va pierde încrederea în tine.
  • Caută un plan de rezervă pentru situația în care, după câteva zile în care l-ai lăsat singur acasă, copilul demonstrează că nu este suficient de pregatit pentru o astfel de responsabilitate. Interesează-te din timp de școlile de vară, de cluburile de copii sau de programele de voluntariat pentru cei mici și alege o variantă care să fie potrivită pentru programul tău și pentru interesele copilului tău.

Chiar dacă această experiență va fi, probabil, mai terifiantă pentru părinte decât pentru copil, este important să înțelegi faptul că este o etapă importantă în dezvoltarea celui mic, fiind primul pas din trecerea de la copilărie la maturitate.

About Author

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *