Evită alimentele care produc arsuri la stomac

Anumite alimente produc aciditate şi, deci, arsuri la stomac, dacă ai o anume sensibilitate. Iată de ce e bine să ştii care sunt acestea, cât de mare este aciditatea lor, conţinutul în materii grase sau compoziţia lor. Evitându-le, vei evita şi aceste probleme.
Roşiile
Aceste alimente sunt acide şi pot inflama pereţii esofagului în timpul tranzitului. Roşia nu trebuie înlăturată definitiv, dar poţi reduce consumul ei. Consumă roşiile gătite şi adaugă zahăr pentru a reduce aciditatea lor.
Sucul de protocale
E valabil şi pentru sucul de portocale, grepfrut sau ananas care, contrar fructelor propriu-zise, sunt mult mai concentrate şi nu conţin enzimele responsabile cu degradarea proteinelor animale ingerate. Pe când sucul de lămâie sau de lime sunt foarte puţin acide şi fac mai mult bine decât rău. Evită însă limonada care din pricina zahărului poate irita esofagul şi hrăni bacteriile.
Ceapa
Este şi ea o legumă foarte acidă. Când mănânci un burger arsurile sunt produse de ceapa crudă, nu de carne. Gătită, ceapa nu mai produce arsuri.
Alimentele grase
Cei care consumă multe grăsimi, mai ales lipide saturate, au un risc crescut de a suferi de reflux esofagian. Consumarea acestor substanţe antrenează eliberarea în organism a unui hormon care relaxează sfincterul esofagian inferior şi, în consecinţă, favorizează refluxul acidului în esofag. În acest caz este indicat să înlocuieşti carnea grasă cu peşte, care are efect antiinflamator, sau cu carne slabă. Mai degrabă găteşte carnea la grătar decât prăjită sau cu sos.
Produsele lactate
Toate produsele lactate, inclusiv laptele integral, sunt renumite pentru aciditatea lor şi implicit arsurile pe care le produc la stomac. Se pare că favorizează producerea de acid gastric şi prelungesc durata de contact cu pereţii esofagului. Iată de ce e preferabil să optezi pentru laptele degresat şi pentru brânzeturile şi iaurturile cu un conţinut mai mic de grăsime. Evită iaurturile foarte dulci şi pentru a le îmbogăţi în fibre, adaugă fructe proaspete. Află că brânza feta şi cea de capră sunt mai puţin grase decât cele dure, gen caşcaval.
Alcoolul, cafeaua şi ciocolata
Alcoolul, ca şi cofeina, destind sfincterul esofagian inferior. Mulţi dintre cei care suferă de reflux esofagian remarcă că după o gură de cafea sau ceai, suferă adesea o criză. Iată de ce e bine să nu le bei pe stomacul gol, ci după o gustare. Ciocolata, care conţine grăsimi şi cafeină, poate produce aceleaşi simptome.
Alimentele sărate
Cei care consumă alimente foarte sărate de mai mult de trei ori pe săptămână au un risc cu 70% mai mare de a avea arsuri la stomac faţă de cei care nu adaugă sare în mâncare. Iată de ce consumul excesiv de sare este dăunător.