Evită factorii care pot duce la obezitate

Un copil care nu are acces la o curte sau la un parc, care nu doarme suficient, trăieşte într-un mediu poluat şi are un tv în cameră are mai multe şanse de a deveni obez.

Beneficiile unui spaţiu verde în preajma locuinţei sunt binecunoscute. Riscul copiilor care nu beneficiază de un astfel de spaţiu de a deveni obezi înainte de a împlini 7 ani este crescut. Statul îndelungat între cei patru pereţi ai unui apartament de bloc are consecinţe nefaste asupra greutăţii copilului. OMS a declarat că obezitatea infantilă este una dintre cele mai grave probleme ale secolului nostru. Copii şi adolescenţii obezi au mai multe şanse de a deveni adulţi obezi, înfruntînd şi probleme de sănătate asociate acestei maladii cronice (diabet, maladii cardiovasculare). Mişcarea şi jocul în aer liber sunt esenţiale dezvoltării aromnioase a celor mici.

Somnul, masa luată în familie şi o bună igienă de viaţă previn obezitatea. Lipsa somnului are un impact real asupra luării în greutate, fiindcă perturbă zona care se ocupă de saţietate şi alimentaţie. Dacă nu dormi atât cât are nevoie organismul tău pentru a se reface, te îngraşi. Copii, fiind în creştere, au nevoie cel puţin de 10 ore de somn pe zi. Părinţii trebuie să aibă grijă să instituie nişte reguli clare de igienă în casă. Pentru a fi respectate de copii, trebuie să fie respectate şi de către părinţi, fiindcă aceştia sunt un model pentru cei mici.

Poluarea atmosferică creşte problemele respiratorii şi favorizează obezitatea copiilor.Tabagismul pasiv şi poluarea cresc riscul copiilor de a lua în greutate şi de a deveni obezi. Poluarea şi tabagismul modifică metabolismul mamei şi al copilului. Din pricina poluării un procent important de adolesceţi şi copii devin obezi. În lume, există 671 milioane de obezi conform unui raprt OMS din 2013. Şi tabagismul pasiv omoară anual sute de mii de oameni, din pricina cardiopatiei ischemice, a infecţiilor respiratorii, a astmului şi a cancerului de plămâni, pe care acesta le produce.

Televizorul în dormitorul copiilor duce la obezitate. Riscul de a deveni obezi creşte la copii care au televizor în dormitor. Prezenţa aparatului favorizează pe de-o parte sedentarismul, pe de alta, lipsa somnului suficient. OMS preconizează practicarea a cel puţin 60 de minute de activitate fizică pe zi pentru copii între 5 şi 17 ani sau cel puţin 150 de minute de exerciţii moderate pe săptămână pentru adulţi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *