sâmbătă,decembrie 9, 2023

Exerciţiile fizice în timpul sarcinii – recomandate sau nu?

0

exercitii-fizice-in-timpul-sarciniipng

Urmarea unui program de exerciţii fizice este întotdeauna o idee bună. Chiar dacă până acum nu ai acordat prea mare atenţie sportului, faptul că aştepţi un copil te poate motiva să îţi schimbi stilul de viaţă. Cele 9 luni de graviditate nu reprezintă o perioadă în care să încerci să pierzi din greutate sau să începi un program de exerciţii mult prea solicitant, însă, dacă sarcina ta nu este încadrată în nicio categorie de risc, poţi consulta un specialist care să îţi propună cele mai potrivite exerciţii pentru tine şi pentru condiţia ta fizică.

În continuare îţi propunem 3 sfaturi de care sat îi cont atunci când îţi pui la punct programul de exerciţii:

1. Creşte progresiv durata antrenamentului

Debutanții în ceea ce priveşte sportul ar trebui să înceapă prin a se antrena cel mult 10 minute, durata urmând a creşte până la 30 de minute la sfârşitul primei luni. Momentul ideal în care să te opreşti este cel în care începi să te simţi extenuată.

Truc: Pentru a vedea dacă ai depăşit limita, încearcă să porţi o conversaţie cu cineva. Dacă îţi este prea greu şi te surprinzi gâfâind, redu intensitatea exerciţiilor sau ia o pauză.

2. Alege activităţi fizice potrivite gravidelor

Cele mai populare activităţi printre viitoarele mămici sunt yoga, stretching-ul, aerobicul, înotul şi mersul pe jos. Yoga şi stretching-ul ajuta la eliberarea tensiunii din muşchi şi vor contribui la menţinerea flexibilităţii tale, în timp ce aerobicul îţi va întări tonusul muscular. Înotul este un exerciţiu complex deoarece îţi antrenează întregul corp, având avantajul că nu pune presiune pe articulaţiile deja solicitate de burtică. În plus, apa va prelua din greutatea corporală, oferindu-ţi câteva momente de relaxare. Mersul pe jos este, poate, cea mai la îndemână activitate şi are importante avantaje: este sigur, uşor de făcut, îmbunătăţeşte rezistența cardiovasculară şi este gratuit. Caută activitatea cea mai potrivită pentru tine şi urmeaz-o în mod regulat.

3. Evita sporturile riscante

Sportul este indicat pe timp de sarcină, însă nu orice fel de activitate este permisă. Activităţile cu risc ridicat de accidentare – precum scufundările, schiatul sau călăritul – sunt total interzise. Alergatul poate părea o idee bună la prima vedere, însă, dacă nu ai obişnuit să alergi înainte să rămâi însărcinată, este de preferat să nu începi acum. În cazul în care joggingul făcea parte din rutina ta zilnică, poţi continua să îl practici, însă la un nivel de intensitate adaptat noilor condiţii.

După primul trimestru de sarcină, alege activităţi care să implice schimbarea permanentă a poziţiei corpului pentru a stimuli circulaţia sangvină. Evită abdomenele, exerciţiile care se fac din poziţia culcat sau cele care îţi cer să rămâi într-o poziţie fixă mult timp.

 

Chiar dacă sarcina ta nu este una cu risc şi respecţi toate indicaţiile de mai sus, ai grijă la următoarele simptome care, dacă apar și nu trec de la sine, este indicat să întrerupi exerciţiile şi să îţi contactezi medicul pentru indicaţii mai precise:

  • Ameţeli şi stări de leşin;
  • Senzaţie de slăbire a muşchilor;
  • Dureri de cap;
  • Dureri în piept;
  • Dureri sau umflături ale genunchilor;
  • Sângerări vaginale;
  • Contracţii;
  • Ritm cardiac ridicat pe timp de repaos.

About Author

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *