Face singur la toaletă?

Când cel mic face pipi la toaletă e un moment important pentru noi. Cu toate acestea, mulţi dintre ei preferă să facă caca în scutece luni de zile, sau chiar ani. Care ar putea fi cauzele?
După ce face pipi la toaletă, te aştepţi să urmeze progresul şi cu caca. Uneori însă poţi aştepta mult timp acest lucru. Aici intervine şi rolul tău. Îi poţi da un sfat, sugestii, o carte cu poze pe care să se uite cât stă pe wc. Nu mai vorbim de suporturile speciale care se pun pe colac sau în jurul toaletei, care să le asigure confort celor mici. Un timp trebuie urmărit şi când vezi că se apropie momentul, să îl pui pe wc. Nu trebuie însă stresat sau certat dacă a făcut pe el. Mulţi se pot constipa dacă acest moment este unul neplăcut şi asociat cu ceva negativ.
Teama de a face caca
Unii copii nu prea înţeleg ce se întâmplă cu ei când fac caca şi o parte din ei se duce în vasul de toaletă. Pentru aceşti copii, ideea de a înţelege că ceva din ei cade în apă este terifiantă. Este un fenomen pe care noi, adulţi, nu îl putem înţelege prea bine, dar pentru ei chiar este real. Dacă şi copilul tău trece prin asta, explică-i cum funcţionează sistemul digestiv.
Teama de a face caca (şi de excremente) se numeşte coprofobie. Chiar şi la adulţi poate apărea această problemă. De exemplu, când sunt la birou sau când cineva este în casă le este teamă să meargă la wc. La copii se manifestă refuzul. Aceşti copii aşteaptă adesea până în ultimul moment, iar când nu se pot ţine fac pe ei (în scutec sau în chiloţi). Unii se şi constipă.
Teama de a se aşeza pe toaletă
Unora le este teamă, pur şi simplu de vasul de wc. Zgomotul care apare când tragi apa şi gaura pe care o văd sub ei, gata să-i înghită dacă cumva ar cădea acolo, este mare la început, mai ales dacă copilul este foarte mic. În acest caz este normal. De aceea, sunt indicate suporturile speciale pentru copii care se pun peste colacul vasului de toaletă.
Trucuri
Soluţiile următoare se vor adapta copilului după caz:
Dacă ai tot insistat pe acest subiect iar copilul tău refuză să vorbească, şi tema devine tabu, opreşte-te câteva săptămâni! Apoi poţi relua subiectul, insistând mai puţin şi abordând subiectul în alte momente ale zilei, nu când simte că vrea la wc.
Dacă este constipa, lasă-l să se readapteze fără stres. După un timp şi cu o alimentaţie adaptată, poate va avea mai puţină teamă şi va recăpăta un anume interes pentru toaletă.
Ai răbdare. Unii copii sunt mai uşor de educat în acest sens, alţii mai greu. Mai devreme sau mai târziu lucrurile vor intra pe un făgaş normal.