sâmbătă,decembrie 4, 2021

Fasole cu ciolan afumat la ceaun

Că tot a fost această minivacanţă de 1 Mai, am mai dat o fugă la munte, la Vama Buzăului unde v-am povestit că ne place atât de mult (vezi aici). Bineînţeles că prietenul nostru drag, ne-a răsfăţat şi de această dată cu un preparat de zile mari: fasole cu ciolan afumat la ceaun, gătit afară la foc.

E drept, nu un preparat în genul celor pe care le consumăm noi în mod normal, sau cel mai potrivit în alimentaţia copiilor. Dar o dată la ceva timp…ca răsfăţ maxim pentru adulţi….este o adevărată minune!

Fasole cu ciolan afumat la ceaun

Iată cum l-a pregătit:

Ingrediente:

  • 1kg fasole
  • Un picior de porc afumat şi uscat
  • 0,5 kg muşchi de porc afumat şi uscat
  • 1 cârnat de casă afumat şi uscat
  • 1/2 căpăţână de usturoi
  • 5 cepe
  • 2-3 linguri ulei
  • 4-5 linguri pastă de roşii
  • O ceaşcă de vin
  • O linguriţă cimbru
  • O linguriţă tarhon
  • O linguriţă coriandru
  • O linguriţă rozmarin
  • Sare şi piper după gust

Mod de preparare:

Fasolea se lasă la înmuiat cu o seară înainte.

Piciorul de porc şi muşchiul se mărunţesc şi se pun la macerat într-un sos format din condimente şi vin. Se lasă cam 2 ore.

Ceapa se toacă mărunt de tot şi se pune în ceaunul încins în care s-a pus uleiul în prealabil, iar apoi se adaugă şi o cană de apă. Se lasă până se înmoaie uşor. Atunci se adaugă ciolanul de porc şi se lasă să fiarbă. Se adaugă apoi muşchiul de porc şi se mai lasă şi el până se pătrunde uşor.

Fasolea care de preferinţă s-a fiert în 2 ape în prealabil se adaugă în acest moment împreună cu o cană, două de apă, depinde câtă zeamă a lăsat carnea şi depinde de focul la care gătiţi. Cum prietenul nostru nu a fiert în prealabil fasolea, a adăugat mai multă apă şi a lăsat mai mult la fiert.

Se adaugă şi cârnatul tăiat în bucăţi mici şi se lasă până se pătrund bine toate ingredientele.

Pasta de roşii, care întăreşte legumele şi carnea, se adugă mai spre sfârşit, împreună cu usturoiul pisat şi condimente după gust.

Fasole cu ciolan afumat la ceaun

Se mai lasă câteva minute, apoi se ia de foc şi se serveşte foarte cald alături de salată de ceapă roşie şi salată de ardei copţi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *