Fată sau băiat? De ce sunt diferiţi

Băieţii sunt mai turbulenţi şi mai agresivi, fetele mai calme şi mai afectuoase… Aşa gândesc cei mai mulţi dintre noi. Dar ce se ascunde sub aceste clişee referitoare la comportamentul şi caracterul diferit ale băieţilor şi fetelor?

Diferenţele sunt prezente încă din faza concepţiei, moment în care embrionul este destinat să devină fată sau băiat. Dacă este purtătorul perechii de cromozomi XX, embrionul va deveni fată. Dacă poartă perechea de cromozomi XY, va fi un băiat. Totuşi, până în a şaptea săptămână de la concepţie embrionul nu are nici un sex. El posedă tot ce are nevoie pentru ca sistemul său reproducător să se dezvolte fie în fată, fie în băiat. Doar în a 8 a săptămână de gestaţie, când cromozomii sexuali intră în scenă, se declanşează diferenţierea sexuală. Pentru ca în a 12-a săptămână, organele reproducătoare şi genitale, externe şi interne, ale fetusului să fie complet diferenţiate.
Hormonii sexuali
Deşi pare surprinzător, nu există hormoni sexuali specifici pentru fete sau băieţi. Ambele sexe produc aceeaşi hormoni (testosteron, estrogen, progesteron), care sunt calificaţi greşit a fi masculini sau feminini. Diferenţa rezidă în cantitate. Testosteronul se găseşte în cantitate mai mare la băieţi, iar estrogenul şi progesteronul la fete. Înainte de pubertate secreţia acestor hormoni sexuali este destul de slabă, la ambele sexe.
În a doua partea a sarcinii hormonii contribuie la diferenţierea organelor aparatului reproducător şi la formarea în creier a circuitelor neuronale care vor fi responsabile, la pubertate, de funcţiile legate de reproducere. Creierul continuă apoi să se dezvolte până la vârsta adultă. Copilul tău se naşte cu miliarde de neuroni care, pentru a funcţiona, au nevoie să se conecteze între ei. Conexiunile neuronale, numite sinapse, se construiesc pe măsura cunoaşterii şi a experienţelor copilului. Altfel spus, creierul este maleabil şi îşi fabrică circuite în funcţie de informaţiile şi stimulii primiţi. În acest sens comportamenul părinţilor, în special, joacă un rol important în diferenţierea dintre sexe.
Creierul copilului poate fi modificat de către mediul înconjurător şi experienţele sale.
Băieţii se dezvoltă intrauterin mai repede decât fetele. La naştere sunt, de obicei, mai mari, mai grei şi au mai multă forţă. Din contră, fetele, fiind mai mici la naştere, se dezvoltă mai repede. Deşi băieţii sunt mai mari la naştere, aceştia sunt mai fragili decât fetele. În Canada, de exemplu, rata de mortalitate infantilă la băieţi era în anul 2011 de 4,7 decese la 1.000 de naşteri, faţă de 3,9 pentru fete. De asemenea, băieţii născuţi prematur prezintă mai multe probleme respiratorii şi neurologice faţă de fete, iar rata lor de supravieţuire este mai puţin bună. În plus, au mai multe sechele cognitive, cum ar fi retardul intelectual.
De ce aceste diferenţe?
Studiile au demonstrat că băieţii prematuri prezintă mai multe semne de inflamaţii cronice decât fetele şi că maturizarea plămânilor lor este mai puţin avansată. Se ştie că hormonii sexuali joacă un rol în dezvoltarea pulmonară. Dar nici în zilele noastre nu se ştie de ce băieţii sunt mai vulnerabili decât fetele înainte şi după naştere.