Femeile care aduc pe lume un copil au şanse cu 20% mai mari să trăiască mai mult


Femeile care devin mame au şanse să trăiască mai mult decât femeile care nu aduc pe lume copii, arată un studiu recent realizat pe un eşantion de câteva sute de mii de femei, publicat de The Daily Mail.
Studiul a fost realizat de către Colegiul Imperial din Londra, care a realizat o amplă cercetare, în cadrul căreia au fost analizat date de la 322.972 de femei, dintre care 14.383 au murit, 6.000 din cauza cancerului, iar 2400 de boli de inimă.
Raportându-ne la multitudinea de nopţi nedormite, nenumăratele griji pe care şi le face un părinte, stresul şi efortul fizic permanent, care devin a doua natură pentru o mamă, vine greu de crezut acest lucru. Dar defapt a avea copii înseamnă să trăieşti mai mult. Iar conform rezultatelor acestui studiu, ce s-a întins pe o perioadă de 13 ani, speranţa de viaţă a femeilor care au copii este cu 20% faţă de cele care nu au născut.
Cifrele au indicat că cele mai ferite de riscul de a dezvolta cancer au fost mamele cu doi sau trei copii, dar şi cele care au devenit mame de tinere, în jur de 20 de ani.
Se crede că schimbările hormonale asociate cu sarcina stimulează sănătatea inimii şi reduc riscul de cancer.
Totodată, alăptatul pare să fie şi el unul dintre motivele care ar contribui la creşterea speranţei de viaţă în cazul mamelor, cele care au alăptat au trăit mai mult cu 8% decât cele care nu şi-au hrănit copiii cu biberonul.
Au existat şi studii anterioare care au demonstrat cele susţinute de acest studiu, prin care se arată că femeile care alăptau timp de un an, îşi îmbunătăţeau speranţa de viaţă cu 5% faţă de celelalte, iar acest lucru a fost valabil chiar şi în cazul celor care nu au alăptat timp de 12 luni în mod constant. Acest lucru a fost explicat prin scăderea nivelul de estrogen în tipul alăptării, acest hormon fiind cel “învinovăţit” a alimenta cancerul de sân. Totodată, alăptatul poate modifica compoziţia celulară a sânului, făcând celulele tot mai rezistente la schimbările care în general duc la apariţia cancerului.
În mod neaşteptat, studiul a relevat faptul că femeile care au luat anticoncepţionale orale, au avut o speranţă de viaţă mai mare cu 10% decât cele care nu au folosit pastile contraceptive. Explicaţia constă în faptul că nivelul de estrogen scade şi în cazul femeilor care iau anticoncepţionale. Totuşi acest lucru a fost valabil numai în cazul femeilor care nu erau fumătoare, în cazul fumătoarelor, efectul benefic în ceea ce priveşte longevitatea, anulându-se. Şi ţinând seama de toate celelalte efecte secundare ale contraceptivelor, această soluţie nu este deloc una indicată pentru a avea parte de o sănătate mai bună. Este mult mai sănătos să facem copii şi să îi alăptăm.
Acest studiu a analizat numai femei, dar din cercetările anterioare s-a constatat că a deveni părinte este de asemenea benefic şi pentru sănătatea persoanelor de sex masculin. Iar fericirea în cuplu creşte pe măsură ce numărul copiilor se măreşte.