sâmbătă,noiembrie 27, 2021
feniculul
Foto: odinsravenapothecary.org

 

Feniculul este o plantă erbacee cunoscută de câteva secole care îşi are originea în spaţiul mediteraneean. Şi-a câştigat popularitatea în perioada medievală, când era cultivată în mănăstiri, ulterior răspândindu-se rapid în toată Europa.

În mitologia greacă, feniculul a fost considerat simbolul puterii. Se credea despre această plantă că ţine la distanță demonii și duhurile rele dacă este atârnată la poarta casei. Pentru Dionis, zeului mâncării şi al băuturii, feniculul era considerat una dintre plantele favorite, nelipsită din meniu.

Până şi legenda lui Prometeu sugerează o legătură între fenicul și deschiderea minții. Se spune că Prometeu, considerat binefăcătorul oamenilor, a furat focul din lumea zeilor și l-a adus pe Pământ, ascuns în tulpina unui fenicul.
În anul 490 î.Hr., celebra bătălie de la Maraton (în limba greacă Maraton înseamnă „Câmpul de Fenicul”), dintre atenieni și perși, reprezenta faptul că spiritul feniculului ocrotea locurile natale, atenienii ieşind victorioşi din luptă.

Feniculul conţine o combinaţie unică de fitonutrienţi, printre care flavonoizi cu proprietăţi antioxidante. De asemenea planta este bogată în fibre, potasiu, mangan, acid folic, uleiuri volatile, molibden, fosfor, calciu, magneziu, fier, cupru şi vitaminele B3 şi C.

 

Ţările cu cea mai mare productivitate de fenicul din lume sunt SUA, Siria, Franta, India şi Rusia.

 

Beneficiile consumului de fenicul:

  1. ajută în cazul senzaţiilor de plin, a balonărilor şi a durerilor de stomac însoţite de spasme.
  2. ajută la creşterea apetitului şi întreţine digestia.
  3. este un bun adjuvant în cazul diabetului.
  4. ceaiul de fenicul stimulează producţia de lapte şi are un efect calmant asupra digestiei bebeluşului.
  5. uleiurile de fenicul ajută la subţierea mucusului întărit.
  6. uleiul eteric de fenicul, are efect anti-inflamator, putând stopa dezvoltarea germenilor.
  7. bun fortifiant pentru organism.
  8. taie pofta de mâncare şi stimulează metabolismul.
  9. permite regularizarea ciclului menstrual.
  10. previne inflamaţia şi scade rata dezvoltării tumorilor.
  11. reduce riscul de osteoporoză.
  12. contribuie la menţinerea unei inimi sănătoase.
  13. ceaiul din seminţele de fenicul este bun pentru muşcăturile de şarpe, muşcăturile de insecte, intoxicaţie alimentară.
  14. ajută la eliminarea substanţelor cancerigene din colon.
  15. ajută la scăderea cantităţii totale de colesterol din sânge.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *