Fierul îl ajută să scape de oboseală

Ai observat că cel mic este lipsit uneori de tonus sau este trist şi plânge uşor. Pune în practică sfaturile noastre alimentare şi se va umple de energie. Fă-i rezerve de vitamine şi minerale, mai ales fier şi vitamina C. Iată ce ar trebui să conţină meniul său.
Carne roşie sau peşte zilnic
Absenţa fierului poate duce la anemie. Acesta face parte din hemoglobina din sânge, care este responsabilă cu transportul oxigenului către celule. Lipsa oxigenului duce la oboseală.
Aportul zilnic de fier este de 7 mg pentru copiii între 1-9 ani şi peste 8 mg pentru cei între 10-12 ani.
De la 3 ani în sus, ai grijă ca cel mic să consume 1-2 porţii adaptate la vârsta lui, de carne roşie sau de peşte. Cele mai indicate sunt: vita, raţa, creveţii sau scoicile Saint-Jacques, care conţin o formă de fier uşor asimilabilă de către organism.
Legume şi feculente bogate în fier
Sunt multe legume şi leguminoase care conţin fier, dar în cantitate mică. Cum sunt lintea, mazărea, fasolea albă sau spanacul. O combinaţie de friptură de vită (care conţine 2,83 mg de fier la 100 g), o garnitură de spanac (2,7 mg fier la 100 g) şi o porţie de linte (1,59 mg fier la 100 g), constituie o masă care acoperă raţia zilnică de fier.
De ce este fierul indispensabil
În primul rând pentru că ajută în procesul de creştere. Fiind conţinut de hemoglobină, fierul ajută funcţiile enzimatice şi metabolice necesare reînnoirii globulelor roşii şi transferului de oxigen către toate organele. De asemenea, asigură rezistenţa la infecţii, mai ales cele din sfera ORL.
Fierul este prezent în laptele maternal
Dacă nu alăptezi trebuie să-i asiguri celui mic un lapte îmbogăţit cu fier (aşa-numitul lapte de creştere) şi nu lapte obişnuit de vacă, cel puţin până la 3 ani. Laptele îmbogăţit cu fier asigură 70% din nevoile cotidiene. 500 ml de lapte de creştere, doza zilnică recomandată, îi vor aduce 5 mg de fier, pe când cel de vacă doar 0,25 mg.