Filipine
Foto: lettersfromtheworld.wordpress.com

Filipine înseamnă o lume cu totul aparte, un univers bogat în istorie şi cultură, cu peisaje extraordinare şi oraşe fascinante. Filipine este un belşug de minuni ale naturii: cascade superbe, plaje întinse, terase de orez, grădini de corali unde se desfăşoară o bogată viaţă acvatică. Adevărata minune a naturii din Filipine este dată însă de oamenii acestor locuri care sunt extrem de prietenoşi.

Peste o sută de grupări etnice, un amestec de influenţe străine şi o fuziune a culturilor şi a artelor, contribuie la întregirea peisajului unic al minunii care este Filipine. Filipine este o ţară insulară, cu peste 7.100 de insule în componenţă, fiind al doilea arhipelag ca mărime al planetei. Dintre toate aceste insule, doar 11 sunt populate de marea majoritate a filipinezilor. Cele mai mari insule sunt Luzon (în nord), Mindanao (în sud) şi Samar. Originea lor este vulcanică (încă mai există 20 vulcani activi) şi majoritatea sunt străbătute de munţi.

 

Oraşe şi obiective în Filipine

Manila – capitala arhipelagului este unul dintre cele mai cosmopolite oraşe din lume, iar zona sa metropolitană este centrul economic, cultural, educaţional şi industrial al ţării. Atracţiile importante includ bulevardul Roxas şi Parcul Rizal -numit în onoarea eroului naţional al ţării, Dr. Jose Rizal, Oraşul din interiorul zidurilor, Intramuros, Biserica San Agustin – cea mai veche biserică de piatră ce deţine o colecţia impresionantă de icoane, veşminte şi alte articole cu specific religios, Casa Manila – o reproducere a caselor din secolul al XIX-lea, unde pot fi admirate decorurile orientale şi europene, dar şi mobila antică cu influenţe filipineze, Fortul Santiago – principala linie de apărare a oraşului împotriva invadatorilor veniţi pe mare, sau cartierul financiar şi comercial din Makati City.

Manila
Foto: goista.com

Baguio – a fost fondat de americani în 1900 pe vatra fostului sat Kafagway al etnicilor Ibaloi. În sezonul cald când temperaturile erau insuportabile în Manila, datorită situării la altitudinea de 1.500 m, având un climat plăcut, Baguio, a fost desemnat în 1903 drept Capitala de vară a Filipinelor, fiind folosit în timpul administraţiei americane ca refugiu din martie şi până în iunie. Oraşul s-a dezvoltat urbanistic începând cu 1904 după planurile renumitului arhitect Daniel Burnham devenind în 1909 al doilea oraş modern din Filipine după Manila.

Baguio
Foto: travyde.com

Iloilo – oraş situat pe insula Panay, renumit pentru biserica Miagao din secolul al XVIII-lea, un exemplu unic de arhitectură colonială barocă, cu faţade decorate cu copaci de nucă de cocos şi papaya.

Insula Cebu – este principala insula a Provinciei Cebu din grupul de insule Visayan şi se află la circa 580 km sud de Manila. Insula este cunoscută ca loc unde a murit Ferdinand Magellan după Bătălia de la Mactan împotriva unei căpetenii locale, Lapu-Lapu. Oraşul Cebu este un important centru comercial, industrial şi cultural în zonă, portul său este unul dintre cele mai importante din Filipine fiind utilizat în traficul trans-oceanic. Cebu a devenit şi o importantă atracţie turistică datorită plajelor, vegetaţiei luxuriante şi atolilor coraligeni în apele cărora se găsesc numeroase specii de peşti. Câteva dintre atracţiile zonei sunt Crucea lui Magellan, Fortul San Pedro, Monumentul Moştenirii din Cebu, Muzeul Casa Gorordo, Templul Tao-ist, Monumentul Lapu-Lapu, Altarul Mactan.

Insula Cebu
Foto: en.wikipedia.org

Insula Bohol – înconjurată de o suită de 73 de insule mai mici, Insula Bohol este separată de Insula Cebu prin trecătoarea cu acelaşi nume, iar în sud-vest de Insula Leyte prin Canalul Canigo. Alcătuită din formaţiuni calcaroase de origine coraligenă, Bohol, a zecea insulă ca mărime din Arhipelagul Filipinelor, este renumită prin cele peste 1200 de coline numite Chocolate Hills datorită faptului că în sezonul de vară vegetaţia care le acoperă devine maronie, colinele având aspectul unor bulgări de ciocolată. Colinele de ciocolată sunt reprezentate şi pe stema provinciei şi sunt o spectaculoasă atracţie turistică. Relieful carstic a permis formarea a numeroase cascade şi peşteri adăugând un plus de frumuseţe vegetaţiei luxuriante. Capitala, Tagbilaran, are pieţe înconjurate de copaci şi clădiri din piatră, inclusiv o biserică Iezuită datând din secolul al XVII-lea. Provincia este recunoscută pentru unele dintre cele mai bune plaje din ţară, precum şi excelentele locaţii pentru diving, cum ar fi micile insule aflate de-a lungul ţărmului – Panglao, Cabilao, Mahinay, Lapinpin.

Insula Bohol
Foto: kivafellows.wordpress.com

Insula Palawan – face parte din provincia insulară cu acelaşi nume, constituită din insula principală Palawan şi o suită de circa 1780 de insule şi insuliţe cu plaje acoperite de nisip alb şi fin. Teritoriul insulelor este acoperit de vegetaţie tropicală luxuriantă, mare parte din aceasta fiind nestrăbătută, iar relieful calcaros al insulelor adăposteşte numeroase peşteri şi este străbătut de cursuri de apă spectaculoase. În arhipelag sunt vorbite circa 52 de limbi şi dialecte, cel mai răspândit fiind tagalog care este vorbit de jumătate din populaţie. Arhipelagul conţine două rezervaţii incluse în Lista Patrimoniului Universal UNESCO (Puerto-Princesa Subterranean River National Park din 1999 şi Tubbataha Reef Marine Park din 1993), o rezervaţie naţională – El Nido Marine Reserve Park şi o zonă ecologică – Malampaya Sound Land & Seascape Protected Area.

Insula Palawan
Foto: philippines-life.com

Boracay – renumita destinaţie de plajă a arhipelagului filipinez, Boracay se găseşte la circa 315 Km sud de Manila, în nord vestul Insulei Panay. Având doar 7 Km lungime, cu plaje însorite şi un climat favorabil destinaţiilor de vacanţă, insula este un paradis al iubitorilor de soare şi plajă. Pe insulă se află resorturi, hoteluri, lodge-uri, restaurante şi tot ceea ce este necesar petrecerii unei vacanţe reuşite, oferind posibilitatea practicării a numeroase sporturi acvatice; de altfel insula este una dintre cele mai bune destinaţii pentru sporturi acvatice din Asia. Boracay se mândreşte cu două renumite plaje: Bulabog şi White Beach. Plajele insulei sunt uşor accesibile prin căi de acces ce le interconectează. Se pare că numele de Boracay provine din termenul local „borac” (bumbac) ce face referire la aspectul plajelor cu nisip alb şi mătăsos. Începând cu 1970, după turnarea filmului „Too Late the Hero”, Boracay a cunoscut un adevărat boom turistic, iar din anii ‘90 este considerată una dintre cele mai bune destinaţii de plajă din lume.

Boracay
Foto: expedia.com

Banaue – răsfăţate în prezentările turistice cu denumirea „a opta minune a lumii”, renumitele Terase de orez de la Banaue (Banawe) sunt estimate a avea circa 2000 de ani vechime; în dialectul tagalog sunt numite Hagdan-hagdang Palayan ng Banawe. Admirabil amenajate pe pantele munţilor Ifugao, terasele se ridică până la altitudinea de 1.500 m şi se întind pe o imensă suprafaţă. Dotate cu ingenioase sisteme de irigaţii şi captare a apei, terasele sunt utilizate de populaţia locală pentru cultivarea orezului şi a legumelor.

Banaue
Foto: 500px.com

Parcul Naţional al Râului Subteran Puerto Princesa – este cel mai lung râu navigabil subteran şi totodată cel mai frumos. Atracţia principală o reprezintă cei 8,2 kilometri de râu subteran ce şerpuieşte printr-o peşteră spectaculoasă înainte de a se vărsa în Marea Chinei de Sud.

Parcul National al Raului Subteran Puerto Princesa
Foto: whenonearth.net

Lacul Sebu – situat în Insula Mindanao atrage atenţia datorită tribului indigen care convieţuieşte aici, T’boli, trib ce şi-a păstrat nealterate tradiţiile şi obiceiurile.

Lacul Sebu
Foto: favoritetouristplace.blogspot.com

Dealurile de Ciocolată – sunt un fenomen unic în lume, fiind formaţiuni ondulate, de culoarea ciocolatei, rezultate în urma depunerii successive de straturi de lavă. Legenda spune că ele s-au format din lacrimile unui gigant care a avut inima rănită în urma unei bătălii.

Dealurile de Ciocolata
Foto: www.roughguides.com

Parcul Naţional “Cele 100 de insule” – cuprinde 123 de insule sculptate în mod bizar de apele oceanului, unele înfăţişându-se ca nişte ciuperci. Aceste minunate insule pot fi vizitate doar cu caiacul.

Parcul National “Cele 100 de insule”
Foto: zestmag.com

Peşterile Siguijor – sunt o adevărată provocare datorită tunelurilor înguste şi abrupte, speciilor de lilieci şi marilor porţiuni de apă subterană.

Pesterile Siguijor
Foto: boyetstour.blogspot.com

 

Curiozităţi despre Filipine:

  • Insulele Filipine au primit titlul de „Capitală a mesajelor în lume”, pentru că zilnic aici sunt trimise aproximativ 450 milioane SMS-uri, mai mult decât în SUA şi Europa la un loc.
  • Steagul insulelor este singurul din lume care se poate aranja în două moduri. În vreme de pace, partea albastră este deasupra, iar pe timp de război, cea roşie.
  • Cea mai întinsă mare este Marea Filipinelor, aproximativ 5,5 milioane km2, situată în Pacificul de Vest, în zona arhipelagului filipinez.
  • Planta cu cea mai mare floare este Rafflesia Arnoldi şi creşte într-o serie de insule din Filipine. Floarea ei ajunge în circumferinţă până la 3 m şi poate atinge greutatea de 10 kg. Bobocul acestei flori este de aproape trei ori mai mare decât o căpăţână de varză.
  • Un rechin din specia Megachasma Pelagios (specie descoperită în 1976 şi considerată a fi una dintre cele mai rare din lume) a fost prins accidental de un grup de pescari din Filipine la începutul anului 2009. Aceasta este doar a 41-a oară când un astfel de rechin a fost observat sau prins. Specia a fost considerată cea mai importantă descoperire marină a secolului al XX-lea.
  • Glory of the Sea, cea mai scumpă scoică din lume, se găseşte în Insulele Filipine.
  • În Insula Mindanao trăieşte într-o izolare aproape totală în inima pădurilor tropicale un trib indigen – Tboli, trib ce şi-a păstrat cultura şi tradiţiile străvechi; în fiecare sâmbătă se organizează un târg plin de culoare, de unde se pot achiziţiona obiecte de artă realizate de membrii tribului.
  • Începând cu anul şcolar 2009 – 2010 autorităţile din Filipine au hotărât să se introducă şahul în toate şcolile cu învăţământ primar şi secundar din ţară plecând de la premiza că jocul de şah îmbunătăţeşte aptitudinile individuale organizatorice şi analitice, iar copiii care învaţă acest sport de la o vârstă fragedă, învaţă la şcoală mai bine şi mai repede decât acei care nu au învăţat jocul de sah; de asemenea, prin practicarea şi învăţarea jocului de şah se dezvoltă abilităţile de memorare, concentrare, încredere în sine, respectul de sine şi pentru ceilalţi şi o putere de stăpânire în luarea deciziilor.
  • Cea mai lungă eclipsă din perioada contemporană a durat 7 minute şi 8 secunde şi a avut loc la vest de Filipine în 1955.
  • Pe insula Bohol se găseşte cea mai mică maimuţică din lume.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *