Fisticul, un simbol al sănătăţii şi al bunăstării

Foto: unexpectedhealth.com

Originea fisticului se găseşte în Orientul Mijlociu şi poartă o istorie complexă şi interesantă. În prezent, copacii de fistic cresc în Afganistan, Pakistan, India, Iran, Turcia, Grecia, Italia şi SUA. În ţări precum Afganistan, copacii de fistic cresc în sălbăticie în regiuni montane, unde copacul arată mai degrabă ca un arbust decât ca un copac.

Alături de migdale, fisticul apare trecut şi în Biblie spunându-se chiar că ar fi fost cultivat în superbele grădini ale Babilonului. Studiile arheologice făcute recent în Turcia arată că fisticul se consuma cu 7000 de ani în urmă. Până în 1970 în America nu exista industrie în acest sens, acum California produce 300 de milioane de tone de fistic. Tot în America a fost inventată de către James W. Parkinson, în anul 1940, delicioasa îngheţată de fistic.

Referiri la fistic apar şi în opera lui Dioscoride care îl numeşte “pistakia” iar Plinius cel Bătrân spunea despre fistic în lucrarea “Istorie naturală”: “fisticul, cel bine cunoscut la noi”.

 

Fisticul este folosit în bucătăriile din Orientul Mijlociu şi Apropiat şi cele din Pakistan şi India la preparatele de tip pilaf, alături de fructe uscate şi condimente. Mai este folosit pentru a adăuga textură la unele preparate pe bază de carne şi legume, în special la curry-uri, dar şi peste bucăţi de carne şi peşte fripte, sau prăjite.

Ţările care produc cel mai mult fistic sunt Turcia, Siria, Iran şi SUA.

Fisticul este bogat în vitaminele A, C, B6, B8, B12, K, minerale de calciu, magneziu, fosfor, fier, zinc, acid folic şi tiamin.

 

Beneficiile consumului de fistic:

  1. menţine sănătatea inimii.
  2. reglează funcţia de reproducere.
  3. oferă organismului  energie.
  4. luptă împotriva radicalilor liberi.
  5. combate durerile de cap provocate de stres.
  6. protejează celulele nervoase.
  7. grăbeşte instalarea senzaţiei de saţietate.
  8. încetineşte procesul de îmbătrânire.
  9. reglează activitatea muşchilor.
  10. scade riscul apariţiei cancerului.
  11. previne leziunile la nivelul arterelor.
  12. tratează arsurile la stomac şi ulcerul gastric.
  13. reduce riscul de Parkinson.
  14. ajută la buna funcţionare a organismului.
  15. hidratează pielea.
  16. înlătură respiraţia urât mirositoare.
  17. scade nivelul glicemiei.
  18. menţine greutatea corporală.
  19. contribuie la regenerarea celulară.
  20. ajută la creşterea sistemul imunitar.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *