Floarea-ochiului
foto: lekarnajablonec.cz

 

Iarba de silur (Euphrasia officinalis) este o plantă care se găseşte predominant în nordul Europei și în Asia de Vest. La noi creşte în zonele însorite ale păşunilor şi fâneţelor montane.

Denumirea populară este „iarba ochilor”, iar în traducere din limba engleză, denumirea plantei înseamnă „ochi limpezi”, din limba franceză „scapă de ochelari”, iar din limba greacă „bucuria unei bune vederi”.

Numele Euphrasia este de origine greacă, derivat din Eufrosina, una dintre cele trei graţii cunoscute pentru firea ei veselă.

Pata de culoare din mijlocul florilor, asemănătoare unui ochi, i-a atras numele de floarea-de-ochi .

Cunoscută dintotdeauna sub numele de origine greacă, planta pare să nu fi fost observată de către antici sau de medicii arabi. Cu toate acestea, în secolul al XIV-lea, a fost menţionată pentru prima dată ca plantă medicinală. Rolul ei era să vindece „toate relele de ochi” și a fost descrisă ca sursă de ” apă prețioasă pentru a șterge ochii unui om.”

În compoziţia silurului medicinal se regăseşte un complex de substanţe active (glicozide, flavonoide, iridoide, antociane, cumarine, vitamina C, caroten, tanine, saponine, uleiuri eterice şi grase, microelemente: cupru, mangan, zinc, bor, argint, magneziu, molibden, fier, crom, nichel), care acţionează biochimic asupra cauzelor modificărilor inflamatorii şi degenerative la nivelul retinei ochiului şi al corpului sticlos.

 

Beneficiile aduse de această plantă:

  1. infuzia din silur tratează cu succes depresia, relaxând creierul.
  2. previne îmbătrânirea ochilor, a inflamaţiile oculare şi roşeaţa din jurul pleoapelor.
  3. are efect hipotensiv, sedativ, spasmolitic, îmbunătăţeşte circulaţia cerebrală.
  4. stimulează digestia şi pofta de mâncare.
  5. ajută ficatul pentru a elimina toxinele din organism.
  6. este un remediu natural împotriva tusei, însoţite de expectoraţie abundentă, a manifestărilor catarale şi a durerilor în regiunea sinusurilor frontale.
  7. accelerează activitatea funcțională a țesuturilor care dau mai multă energie.
  8. efect tonic asupra organismului.
  9. trateaza conjunctivita.
  10. ajută în cazul tulburărilor gastrice.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *