Frăguțele sau fragii iepurelui


Frăguțele au fost descoperite încă din Evul Mediu, fiind printre primele poame consumate de om. În urma selecţiei şi hibridizării, au fost obţinute o mulţime de soiuri cu fructele mari, de diferite forme, primele apărând în Olanda, la începutul secolului al XVIII-lea. Din acel moment, frăguțele au început să fie cultivate pe suprafeţe mari, dobândind și numele de căpşună de grădină.
Se pare că frăguțele au fost cultivate încă din secolul al XV-lea mărturie fiind o poezie britanică în care se face referire la aceste fructe. Un secol mai târziu, unele lucrări despre grădinărit făceau referiri explicite la mai multe soiuri de fragi de cultură.
În Evul Mediu, felcerii timpului le-au folosit pentru despovărarea organismului de toxine, pentru eliminarea pietrelor de la rinichi și bilă, precum și contra reumatismului și gutei. Frăguțele au câștigat teren atunci când marele botanist și savant LinnŽ, cel care a introdus pentru prima data denumirile latine ale plantelor, s-a vindecat de o gută rebelă, printr-o simpla cură de fragi.
Cunoscut în popor sub denumiri precum frăguţă, frag iepuresc, buruiană de fragi, afrange, franză, pomiţă, vărăguţă, căpşună de pădure, fragul creşte în pădurile de foioase şi conifere din Europa şi Asia. La noi în ţară, frăguţele cresc prin fâneţe, pe pajişti, prin poieni, la marginea pădurilor, în tufărişuri, fiind răspândite din zonele joase şi până în zonele montane. Preferă solurile bogate în humus şi nutrienţi, umede dar şi însorite.
Este o plantă ale cărei fructe au o valoare alimentară extraordinară, dar şi ale cărei frunze se utilizează în medicina tradiţională.
Fructele conţin mucilagii, pectine, glucide, vitaminele A, B1, B2, PP şi C, acid salicilic, antocianidină, protide, lipide, acizi organici, săruri minerale de potasiu, sodiu, calciu, magneziu, fier şi fosfor. Frunzele conţin taninuri elagice, fragarol, cvercetol, cvercitrina, citrol, săruri minerale, ulei volatil, zaharuri, vitamina C și acizi organici.
Beneficiile consumului de frăguțe:
- mobilizează toxinele din țesuturi și ajută la eliminarea lor.
- stimulează activitatea ficatului și încurajează reînnoirea celulelor și țesutului hepatic.
- reglează tranzitul intestinal.
- previne formarea ridurilor.
- oferă prospețime și strălucire tenului.
- purifică sângele.
- întărește sistemul imunitar.
- elimină pietrele de la bilă.
- ține sub control ateroscleroza.
- tratează avitaminozelor.
- contribuie la eliminarea acidului uric.
- calmează inflamațiile pielii și ochilor.
- atenuează durerile reumatice.
- încetinește formarea plăcii dentare.
- facilitează vindecarea rănilor.
- tratează tulburările hepatice cum ar fi hepatita, hepatita cronică și ciroza.
- combate moleșeala și astenia din perioadele caniculare.
- reduce tensiunea arterială.
- oferă strălucire și prospeţime tenului.
- previne diabetul zaharat și nivelurile ridicate de colesterol.