Un coşmar, sau o întâmplare l-au determinat pe cel mic să se teama de întuneric. Nu mai poate adormi după ce îi stingi lumina. Ce-i de făcut? Există câteva soluţii care te pot ajuta să învingi această teamă a copilului tău.

frica-de-intuneric

Puţini sunt copiii cărora nu le este frică de întuneric. Această teamă apare de obicei între doi şi cinci ani. În obscuritate este imposibil să controlezi mediul din jurul tău, să verifici dacă nu este vreun monstru, să-ţi regăseşti jucăria favorită, locul patului sau drumul către toaletă.

Departe de a fi o sursă de linişte, întunericul devine pentru copilul tău o mare capcană în mijlocul căreia se simte dezorientat şi dezarmat. Adoarme greu, se trezeşte noaptea, plânge şi te strigă. În aceste momente, cea mai bună atitudine este să mergi la el, să aprinzi lumina şi dacă îţi vorbeşte de o vrăjitoare care se ascunde în spatele draperiei, să verifici împreună cu el ca să se simtă în siguranţă. După aceea va adormi în linişte. A doua zi ar fi bine să instalezi o mică veioză de veghe în cameră sau să laşi lumina aprinsă pe hol pe timpul nopţii.

Învaţă-l să-şi stăpânească frica

– Cea mai bună atitudine este, totuşi, aceea de a-l învăţa să-şi stăpânească frica de întuneric. Acest lucru nu-l vei obţine, însă, decât prin dialog. Mai întâi trebui să identifici stresul copilului, să-l iei în serios fără a dramatiza şi să îl faci să-ţi dea detalii despre temerile lui.

– Pune-l să îţi descrie de ce anume îi este frică pentru a analiza toate aspectele şi a extrage esenţa. Fii alături de el şi arată-i că îl înţelegi. Povesteşte-i că şi tu în copilărie aveai astfel de temeri. Ajută-l să îţi povestească una din temerile pe care le-a depăşit, de exemplu când a dormit în altă casă sau când a intrat singur în mare, în vacanţă. Lasă-i timp să-şi amintească această victorie asupra lui însuşi.

– Seara, la culcare cântaţi împreună un cântecel vesel care îi va da încredere în el şi îl va ajuta să se exteriorizeze. Sau citeşte-i o poveste în care un personaj trăieşte aceeaşi experienţă ca el şi reuşeşte să-şi învingă teama.

– Ajută-l să găsească resursele necesare, la nevoie: pune-i la îndemână o veioză pe care să o aprindă repede.

– Nu te aştepta să obţii victoria din prima, poate dura ceva timp, dar e nevoie de răbdare.

bebe-noaptea-in-pat

Ce să nu faci

– să spui: “nu-i nimic! ”

– să minimalizezi teama lui

– să îi judeci emoţiile

– să îl forţezi să înfrunte teama de întuneric.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *