Fructele de scorus
Foto: montanavisualarts.com

Scorușul este nativ pe continentul european, întâlnindu-se până în Caucaz și la sud, chiar și în zonele blânde ale Africii de nord-vest. În prezent specia este considerată amenințată în regiunea Alpilor (Elveța și Austria) și este foarte rar întâlnit în peninsula iberică. Cel mai vechi exemplar european este un copac bătrân de 400 de ani, înalt de 11 m și cu o coroană având diametrul de 18 m, care a supraviețuit în apropierea provinciei Moravia.

Pe seama scoruşului circulă o serie de poveşti şi legende. Se spune, spre exemplu, că scoruşul este un copac magic care vine din ţara zânelor şi este folosit pentru ritualuri şi amulete. De asemenea, toate componentele copacului sunt sfinte. Focul făcut din lemn de scoruş convoacă spiritele, mirosul frunzelor şi al fructelor este folosit în divinaţii, iar crenguţele de scoruş ajută la găsirea apei. Lemnul de scoruş purtat în călătorii fereşte de furtuni şi accidente iar păstrat în casă, fereşte de trăsnete.

 

Scoruşul a fost întrebuinţat ca plantă medicinală încă din antichitate, chiar Hippocrate îl recomanda ca medicament astringent în deranjamentele intestinale. Cercetări recente dovedesc însă că planta are o compoziţie chimică extrem de bogată, care îi multiplică însuşirile curative: tanin, zaharuri naturale, acizi organici, carotenoide, ulei eteric, săruri minerale, o cantitate uriaşă de vitamina C, aceasta din urmă chiar într-o cantitate similară cu cea cuprinsă într-o lămâie sau portocală.

 

Beneficiile consumului de scoruşe:

  1. ridică imunitatea organismului.
  2. calmează tusea.
  3. stopează diareea şi senzaţia de rău de stomac.
  4. curăţă sângele.
  5. combate reumatismul.
  6. tratează natural amigdalita cronică.
  7. ajută în tratarea tuberculozei.
  8. reduce, până la dispariţie, inflamaţiile ganglionare limfatice.
  9. tratează scleroza vaselor de sânge din creier.
  10. stopează evoluţia tumorilor benigne de la nivelul sânilor şi axilelor.
  11. tratează problemele severe ale stomacului, cum ar fi leziunile ulceroase.
  12. scade riscul apariţiei cancerului de colon.
  13. combaterea aşa-numitului „stres oxidativ”.
  14. vindecă dereglările apărute în circulaţia limfei.
  15. tratează hemoroizii.
  16. previne apariţia scorbutului.

About Author

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *